Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

14-åring med to kuler på huden på foten

Spørsmål

Jente 14 år. Har de siste månedene hatt 2 kuler på fotbladet. Ganske myke, ikke flyttbare. Blitt større siste tiden. Syns best hvis hun vender foten nedover eller sideveis. I stående syns det ikke så mye annet enn lett hevelse og litt rødme. Ikke varmt. Hun sier det er litt vondt når sko presser mot og man tar på.. Ganglion? Legger ved bilde. Foten i seg selv er ikke hoven selv om det ser slik ut på bildet. Kulene er heller ikke fullt så røde som det ser ut som, men litt mer røde enn resten av huden. I vanlig form ellers.

Kvinne 14
Svar

Hei.


Å si noe sikkert om dette kun ut fra et bilde, og uten å kjenne på kulene, er ikke lett. Men det er enhver grunn til å tro at ved å kjenne på kulene, kunne en lege med stor sikkerhet si hva det er å ikke er, så om dere vil ha et sikkert svar på dette, kan dere bare la fastlegen kjenne på dette.

Ut fra bildet alene, samt din beskrivelse, synes jeg det ser ut som fortykket og litt irritert hud, mest sannsynlig fra skotøy. Kulen til høyre ser på bildet ut til å ha litt endret hud over også, hvilket øker mistanken om at dette kommer av mekanisk irritasjon av sko. 

Hvis det er slik at hun går veldig mye med et spesielt par sko, kan du se inni skoen om det er noe som kan gnage eller trykke, akkurat tilsvarende der hun har disse to kulene. Hvis det kan stemme, ville jeg forsøkt å la være å bruke akkurat disse skoene i et par uker, samt smurt på litt kortisonkrem, da det ser litt irritert ut. Forsvinner det eller blir mindre da, er det den sannsynlige årsaken.


Alternativt kan jeg kanskje tenke på seneknuter / ganglion, men de vil vanligvis ikke ha hudforandringer over, slik som det ser ut som her. Det er helt ufarlige ting, men de kan irritere og ta plass, og kan punkteres eller fjernes om de irriterer.


Ut over dette har jeg egentlig ingen andre umiddelbare tanker om hva dette er.

Men som sagt, alt dette er med forbehold om at jeg ikke har kjent på kulene, hvilket er avgjørende for å si hva det er.

Ha det bra.