Vitiligo

Spørsmål

Hei.
I begynnelsen av tenårene oppdaget jeg en hvit flekk i skrittet.
For et par år siden spredte disse seg til innsiden av lårene og underlivet.Ifjor fikk jeg etpar flekker i ansiktet-under/rundt munnen/haken.
Disse flekkene er vitiligo.Slik jeg har forstaatt det så finnes det altså ingen mulighet for å bli kvitt disse skjemmende flekkene? (Foruten dekkrem..)
Bryr meg ikke særlig om flekkene i skrittet,imidlertid er de hvite områdene i ansiktet en belastning.Kan skjule noe av det med skjegg,men mager trøst,ønsker ikke å ha anlagt skjegg for resten av livet...Er det slik at såfremt flekkene ikke er ferske så eksisterer det overhodet ingen mulighet for å behandle dette? Og hvis jeg oppdager en ny hvit flekk,og haster til legen med denne "ferske" flekken-er det slik å forstå at da er det en anelse betydligere mulighet for å fjerne den med kortison?
Bekymrer meg en del over utviklingen på vitiligo-er det mulighet for å anslå om dette vil spre seg ytterligere over kroppen,stagnere evt.lege seg selv? Er det noe jeg selv kan gjøre for å minske muligheten for at nye flekker dukker opp?
Har lest at "kjemikalier" kan være en årsak til denne hudlidelsen.Selv har jeg i ansiktet benyttet en rekke medikamenter(Dalacin,Basiron etc) mot kviser siden 16 års alderen.Dessuten har jeg grunnet min jobb de senere år oppholdt meg i land med meget sterk sol sammenlignet med Norge.Kan dette ha fremprovosert flekkene i ansiktet?Imidlertid har jeg aldri blitt direkte solbrent,blir alltid raskt brun og har toleranse ovenfor sol.Men nå unngår jeg sol for enhver pris da dette synligjør de hvite flekkene i ansiktet betraktelig mer enn om vinteren.
Har vel spurt etpar leger opp gjennom aarene om ovennevnte,men svarene jeg har fått er at det ikke er noe å gjøre med,vites ikke om flekkene vil spre seg,stagnere eller forsvinne-og at det ikke finnes behandling idag for dette.I mitt tilfelle tyder alt på-slik jeg ser det-at de vil spre seg ytterligere.Fikk min første flekk som 13 åring,siden har det bare blitt ytterligere.Ingen i nærmeste familie har lignende med unntak av min mors onkel.Håper paa litt inngangsverdier vedrøende alt dette.

Relevante sykdommer/medisiner: Tetracyclin(mot kviser)

Mann, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg har funnet god informasjon til deg her:

http://www.niams.nih.gov/hi/topics/vitiligo/vitiligo.htm#7
og:
http://www.nvfi.org/

Den sistnevnte er hjemmesiden til USA sin vitiligoforening.

Der er også en oversiktlig artikkel i Lommelegen, se vedlagt link over.

Kort fortalt er vitiligo sannsynligvis en autoimmun sykdom, hvor kroppens immunforsvar går løs på pigmentcellene i huden og ødelegger disse, og man får hudflekker uten farge.
Årsaken er ukjent.
Der er en genetisk komponent.
En kan ikke forutsi på noen måte hvor sterkt angrepet den enkelt vil bli, og heller ikke påvirke dette.

Når det gjelder behandling, er det en viss mulighet å bruke sterke kortisonkremer i første fase av en ny vitiligoflekk.
Såkalr PUVA-behandling har vært forsøkt, det består i å bruke et stoff som heter psoralen, enten som tablett, eller på huden, og kombinere dette med UVA-bestråling.
Jeg har ikke hørt om at dette brukes i noen særlig utstrekning i Norge nå.
Du kan lese mer om det i vedlagte amerikanske linker.

Videre går det an å transplantere hud med pigment, til de områder som er rammet, hvis man er så plaget av dette at man virkelig vil la seg operere for dette.

Du spør om muligheten for at sterk soleksponering eller kjemikalier kan ha utløst eller påvirket din vitiligo. Svaret er at det vet vi ikke.

Der er heller ikke noe du kan gjøre for å redusere sjansen for at det brer seg videre, dessverre. Men det er ualminnelig viktig å beskytte seg mot sol, slik du allerede gjør, så fortsett med det !

Der er masse nyttig info i linkene jeg har vedlagt, så der kan du få mye nyttig kunnskap.
Håper dette hjelper deg litt.

Ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 289,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn