Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vabler, kviser: Åpne og lukkede hudormer

Spørsmål

Min datter på 14 har fått dette eksemet som kommer tidvis. Det vil si det kommer ganske fort og varer noen dager for så å dempe seg igjen. Noen ganger er det helt borte for så å komme tilbake igjen. Det virker som små vabler, kviser og klør noe forferdelig sier hun. Er det allergi eller er det noe annet hun bør søke hjelp for. Kan dere se av vedlagte bilde hva dette er for noe.

Kvinne 14
Svar

Hei,


Du har lagt ved et bilde som viser venstre kinn, panne og nese til din datter. Jeg tsynes forandringene kan passe med kviser (akne). Utbruddet hun opplever tolker jeg som de mindre opphøyde områdene på kinnet som har noe rødhet, det er mange av disse.  Disse forandringene kan passe med det man kaller lukkede hudormer, hvite komedoner. På nesevingen er det tegn til åpne hudormer, sorte komedoner. 


Hun opplever at dette utslettet blusser opp i perioder for å så å dempe seg. Hos jenter er det ikke uvalig at uttaltheten ved kvisene varierer med menstruasjonssyklus. 


Dette plager sannsynligvis din datter, anbefaler derfor å kontakte lege for hjelp og veiledning. Det finnes mye god og effektiv behandling mot akne. 


Håper dette var til hjelp! Ønsker god bedring til din datter:-).