Tetracyclin mot kviser

Spørsmål

hei!
Jeg har nylig fått tetracyclin arco av fastlegen min. Dette er det siste vi prøver før jeg skal bli sent videre til en hudlege, men jeg lurer på et par ting.
Blir kvisene verre før det blir bedre?
Og hvorfor blir ikke de røde byllene til vanlige kviser slik at det går an å behandle dem?
Og HVIS tablettene virker (noe jeg tviler på for jeg har ikke hørt av noen at de faktisk gjør det) vil kvisene komme tilbake når jeg slutter på tablettene? og hvor lang tid tar det før virkningen synes?
Relevante sykdommer/medisiner: fikk tidlig tilstopninger i huden (ved 16årsalderen, men aldri så ille som nå!!

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er flott at du har fått tetracyclin, for det er svært ofte et særdeles effektivt preparat mot kviser. Spesielt effektiv er det når man har den typen kviser du beskriver, med røde byller. Dette kalles pustulær akne, og er en kvisetype.
Mao. så faller det ene av dine spørsmål ditt vekk egentlig, det om "hvorfor de røde byllene ikke blir til vanlige kviser slik at det går an å behandle dem".
Det er nemlig kviser, og det går fremfor alt an å behandle dem, heldigvis !

Så til dine spørsmål:
Kvisene blir vanligvis ikke verre før de blir bedre nei, når man bruker tetracyclin.

Kvisene kan komme tilbake når man slutter med tetracyclin, men da velger man vanligvis å rimelig raskt gå tilbake på preparatet igjen, slik at ikke oppblussingen blir stor. Så bruker man det i en periode igjen (mnd, år?) for så å gjøre et nytt forsøk uten, og da kan man evt oppleve at de ikke kommer tilbake igjen.

Man skal heller ikke slutte brått med tablettene, men sakte, i samråd med sin lege, trappe ned til det man kaller "minste vedlikeholdsdose", dvs den dosen som er akkurat nok til å holde kvisene i sjakk.

Pass på at du ikke utsettes for sollys eller solarium når du går på tetracyclin, da man da kan få utslett. Og bruk sikker prevensjon, da barnet ellers vil kunne få misfargede tenner.

Tid før virkningen kommer: Dette skjer så gradvis at det er vanskelig å angi noe sikkert, men vi snakker om en gradvis innsettende effekt over uker og måneder. Så hvis du og legen din skal gjøre en konklusjon på om det virker eller ikke, så ville jeg ihvertfall gjort et behandlingsforsøk på minimum 3 mnd, ellers så kan man risikere å gå glipp av en evt god virkning som ville ha kommet.

Du sier at du ikke hørt fra noen andre at preparatet virker.
Vel, til det er bare å si at du ikke har snakket med de rette personene !
For dette er et av de mer effektive midlene som finnes, og det er dokumentert og et udiskutabelt faktum, uavhengig av hva du hører her eller der.
Så egentlig tror jeg bare du skal skru på optmismen og bestemme deg for
å teste ut dette over tid nå.

Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-