Spørsmål under isotretinoin kur

Spørsmål

Hei! Jeg var på konsultasjon hos deg på Oslo Hudlegesenter for drøye 4,5 mnd. siden, og fikk en isotretionoin-kur for min perioral dermatitt grunnet at ingen annen behandling funket eller ga varige resultater. Kuren jeg fikk av deg var 20 mg (1 tablett) per dag, i 6 mnd. Jeg var innom Elidel, Teracycliner, Doxcycliner, Finacea og en annen antibiotikabasert krem som jeg ikke husker helt navnet på. Jeg har periodevis trappet litt opp og ned på dosen i det siste for å bli litt fortere ferdig grunnet mye sterkere bivirkninger enn antatt. Jeg har nå 20 tabletter igjen av kuren, og opplever fortsatt små utbrudd i de områdene det har pleid å komme i. Jeg har lagt merke til at utbruddene mest sannsynlig har kommet av at jeg har trappet opp, men er ikke sikker. Mine spørsmål er derfor om det jeg har forklart kan forekomme under kuren; altså at jeg jevnlig opplever små utbrudd (3-5 prikker), så langt inne i kuren, og om dette kanskje kan skyldes en opptrapping av dose? (Du nevnte til meg at utslettet mest sannsynlig ville være helt borte 2-3 mnd. inn i kuren.) Er det også sånn at tablettene funker dårligere om man ikke tar de akkurat når man sitter og spiser, men at man tar de etter man har spist, eller når man har mat i magen? Kan fuktighetskremer irritere frem utslettet også under kuren? (Bruker en krem fra Avene for å døyve tørrhet i ansiktet.) Kan fysisk aktivitet, som trening eller samleie irritere frem utslettet både på generelt grunnlag, men også under kuren? Kan stress irritere frem utslettet under kuren? (De gangene jeg føler jeg stresser er når jeg får utbrudd av utslettet, og ved opptrapping til eksamen f.eks.) Er det sånn at isotretinoin kan forverre eller fremkalle utslett på generelt grunnlag, og under kuren? Kan lite søvn og dårlig opplagthet fremkalle utslettet under en slik kur? Er veldig desperat etter at dette skal funke, da det er den siste utveien for meg. Bruker forresten tannkrem uten flour, og vasker ansiktet med varmt vann.

Mann 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålene dine. 


1. Vi ser oftye at man kan få små utbrudd under kuren. Det betyr ikke at den vil mislykkes, og som regel retter det som når kuren også er over. 


2. Tablettene funker ikke dårligere basert på hva du spiser. 


3. Fuktighetskremer kan noen ganger irritere huden under kur. Hvis man mistenker det er en mulighet anb eafles å bytte. Du kan prøve toleriane fra La roche. 4. 


4. Fysisk aktivitet vil ikke fremme utslett. 


5. Stress kan være en årsak til at man får utbrudd og utslett. Det ser vi ofte. 


6. Isotretinoin kan gi tørr hud og eksem på hendene som utslett. Det går over når kuren er ferdig. 


7. Søvn vil ikke påvirke kuren. Noen fåler de blir litt trøtt av isotretinoin. 


Håper svarene var til hjelp. Ofte anbefaler vi en kontroll mot slutten av behandlingen. 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-