Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål etter behandling med isotretinoin

Spørsmål

Hei. Gutten min på 15 år har nå snart fullført en 6 måneds kur med Isotretinoin. Han har 14 dager igjen. Han har hatt endel bivirkninger med tørr hud, leddsmerter, tretthet, eksemflekker og vært mye syk i vinter. Det verste har nok vært problemene med betennelser og mye dannelse av viltkjøtt på tærne. Leser på engelske sider at det er en kjent bivirkning av Isotretinoinen. Han har måttet utført en neglereseksjon (med antibiotikakur) og har nå enda en gang fått infeksjon i en annen tå. Det er ikke inngrodd negl. Betennelsen sitter lenger ned mot neglebåndene. Kjenner du til dette problemet og tror du at betennelsen vil trekke seg tilbake selv nå når han avslutter kuren? Huden hans i ansiktet har blitt mye bedre og arrene i kinnene har blitt svakere. Han får fortsatt en og annen aktiv kvise og har også nå fått noen blålige kuler i øreflippene. Regner med det er innvendige kviser. Han har fått beskjed med hudlegen om å starte med Epiduo når han nå avslutter tablettkuren. Det vi glemte å spørre om er hvor lenge han bør bruke Epiduo? Vi lurer også på hvordan han bør stelle huden etter kuren og hvilken produkt han bør starte med nå etter kuren? Han har gjennom hele kuren brukt La Roche-Posay Effaclar produkter som har fungert utmerket. Regner med han nå ikke skal bruke så fete kremer. Takker for svar.

Mann 15
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Fint å høre at huden hans er blitt mye bedre. Svarer på spørsmålene dine under. 


1. Det er ikke uvanlig å fortsette med en krem som inneholder A-vitamin ca. 1 års tid etter kuren (slik som Epiduo). 


2. Etter kuren kan han stelle huden med en mild rens. De fleste trenger kun en god fuktighetskrem, hvorav Effaclar er et godt valg. Som du skriver bør han unngå fete kremer. En blir noe solømfintlig med Epiduo, så til sommeren bør han være ekstra nøye med solkrem. Her har La Roche mange gode alternativer, hvorav de beste vil være en som er laget for de med tendens til akne. 


3. Bivirkningene du beskriver er vanlige, og pleier gå over kort tid etter fullført kur: 


https://www.oslohudlegesenter.no/isotretinoin-roaccutan--hid-13.html


Problemene med tærne kan også forekomme under kuren (det er også et vanlig problem generelt). Det skal behandles på vanlig måte med antibiotika. Ved langvarige plager er det også lurt å ta en pinneprøve for å utelukke en soppinfeksjon (candida). Hvis isotretinoin er en faktor vil det forsvinne når du er ferdig med kuren. 


Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-