Sopp på penishodet?

Spørsmål

er sopp smittsomt eller ikke? noen ganger skriver leger at sopp smitter mellom partnere og noen ganger ikke? Hva stemmer?

Jeg har vært plaget av rødhet, varmt og fuktig penishode i lang tid. Tar tetracyclin nå for kviser. Rødheten og /fuktighet/ vedvarer selv om legen sa det også ville dempe seg. Canasten krem fungerer ikke. Hva kommer dette av? Hva kan det komme av dersom du utelukker at jeg vasker meg mye? Hva kan jeg smøre meg med for bli kvitt ubehaget?

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Utslett på penishodet kalles balanitt. Dette er svært vanlig blant menn. Vanlige årsaker er infeksjoner med sopp eller bakterie eller hudsykdommer som psoriasis og eksem. Utslett på penishodet kan også ledsage en betennelse i urinrøret. Candida soppen kan føre til irritasjon og rødhet på penishodet. Det er dog ikke den eneste årsaken til dette problemet, og mange får nok beskjed at de har sopp uten at det er årsaken. For å være sikker på dette må man ta en prøve til mikroskopi og dyrkning. I en engelsk studie testet man 450 menn med irritasjon på penishodet slik du beskriver. Bare 35% fikk påvist sopp. Candida soppen finnes I skjeden hos de fleste kvinner. Således pleier vi svært sjelden å behandle partner for dette, da det hos mange er en normal tilstand. Man kan teoretisk sett smittes av sin partner, men vi anser ikke dette som noen kjønnsykdom. Hvis du har brukt Canesten uten noen effekt er det nok ikke sopp som er årsaken til problemet ditt.

Vi ser ganske mange pasienter med plagene du beskriver. Verken Tetracyclin eller Canesten er beste behandlingen for plagene dine. Jeg synes du bør forsøke annen behandling først. Du kan forsøke:

1. Locoidol er en krem som inneholder kortison. Den demper også bakterier og sopp i huden. Mange har god effekt av denne. En annen krem man kan forsøke er Daktacort eller Kenacutan. Alle disse preparatene er på resept.

2. Unngå overdreven vasking. Det er faktisk mulig å få plagene du beskriver ved å bedrive for hyppig vask. Asan såpe er mild og kan brukes.

3. Noen har effekt av å gå med forhuden tilbaketrekt slik at huden blir tørrere.

Betennelse under forhuden har tendens til å komme tilbake. Da må man finne en krem som fungerer slik at man kan behandle seg på nytt. Man skal ikke bruke kortison kremer fast. Har du ikke effekt av behandlingen anbefalt over bør en hudlege ta en titt på deg. Da kan det være aktuelt å ta en liten hudprøve.

Håper svaret var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-