Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker rundt øynene. Det kan være perioral dermatitt.

Spørsmål

Rød prikker rundt øynene. Litt gult i noen? Klør mye. Brukt Fucudin Hydrokortisonkrem i to uker. Lite bedring.

Kvinne 57
Svar

Hei,


Du har lagt ved et nærbilde av øyet ditt  som viser utslett til øyelokk opp og nede. Det er rødhet og jeg kan se tegn til kviselignende forhøyninger i huden. Det er ikke tegn til flassing, sår eller skorper. Utslettet gir deg kløe og du har behandlet det med kortison krem som også inneholder antibiotika i to uker. Det er flere spørsmål jeg ville stilt deg for å komme frem til diagnosen. Men utfra det lille du forteller og bildet tror jeg  du har en hudsykdom som heter perioral dermatitt.  Perioral dermatitt er en veldig vanlig hudsykdom som er plagsom og kan ofte være vanskelig å behandle. Kvinner er oftere plaget enn menn.  En vanlig trigger til perioral dermatitt er kortisonpreparter til bruk på hud, nese eller øyne. Fete fuktighetskremer og sminke kan også trigge. Det er også vist at bruken av munnbind kan trigge perioraI dermatitt. 


Behandlingen varierer ut fra alvorlighetsgraden:

  1. Unngå triggere, spesielt viktig er å unngå kortisonpreparater. Du bør derfor slutte med kortisonsalven
  2. Smøre huden med en ikke altfor fet fuktighetskrem. Det er lurt å kjøpe denne på apotek.

Hvis plagene er uttalte og vedvarer til tross for denne er det aktuelt å kontakte lege. Ved perioral dermatitt er det flere reseptbelagte produkter som er aktuelle: kremer og salver som inneholder kalsinevrinhemmere eller metronidazol. Tablettbehandling med antibiotika kan også være aktuelt. 


Siden jeg har litt liten informasjon fra deg, så kan det hende at jeg tar feil i diagnosen. Hudsykdommen rosacea kan også være et alternativ. Rosacea behandles annerledes enn perioral dermatitt.


Det du kan gjøre er å slutte med kortisonkremen og finne en god fuktighetskrem som du kan bruke morgen og kveld. Hvis utslettet ikke bedrer seg, eller at det blir verre ila to ukers tid, er det lurt å kontakte legen din for råd.


Håper dette var til noe hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-