Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Perioral dermatitt

Spørsmål

Jeg har vært hos lege og fått påvist perioral dermatitt, i tillegg til at jeg har noe kviser utenom. Fikk resept på tetracyclin arco, skulle ta 2*2 tabletter første uken, og deretter 1 tablett morgen og 1 tablett kveld. Nøyaktig 1 uke etter jeg startet på tablettene har jeg fått mye småkviser på bryst, hals og øverste del av rygg. Har lest at plagene ofte blir værre før det blir bedre ved bruk av tetracyclin. Men hvor lang td vil dette ta før jeg ser bedring?? Og hvor lang tid pleier det å ta før det er helt forsvunnet?
Har også fått beskjed av legen om å være forsiktig med soling, men jeg reiser til syden om kun 3 uker, denne turen er jo nettopp for å nyte solen. Bør jeg slutte/ta en pause fra behandlingen under ferien? Om jeg bør slutte på tablettene, hva er isåfall alternativene som kan gjøre utbruddene mindre? Har ikke hatt noe kviser utenom i ansiktet før jeg begynte på tablettene. Kan ulike kremer, peeling o.l hjelpe?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. De fleste som starter med tetracycliner får ikke noe oppbluss. Det kan dog forekomme, og går vanligvis over i løpet av 1-2 uker. Hvis det vedvarer vil man vurdere å bytte til alternativ behandling, eller tablett.

2. Tetracycliner brukes ofte sammen med en krem for maksimal effekt.

3. For perioral dermatitt pleier man å se god effekt etter 2-4 uker. For akne kan det ta lenger tid, og ikke uvanlig en 4-8 ukers tid. Det er så stor individuell variasjon på respons, at det er vanskelig å gi svar på om man vil bli kvitt utslettet helt. Jeg vil anta at innenfor tidsrammene over så har man en god indikasjon på effekt.

4. Tetracycliner gjør at man fort blir solbrent. Hvis du skal sole deg blir dette et problem, og frarådes. Et alternativ er å slutte med tablettene under reisen. Du bør slutte noen dager før du drar. Tetracyclin har relativt kort halveringstid før den er ute av kroppen.

5. Hvilken krem du kan bruke vil avhenge av om det er perioral dermatitt eller akne som er hovedproblemet. Rozex er mye brukt mot perioral dermatitt og epiduo mot kviser. Her kan legen din gi deg råd (de er på resept). En bør bruke solkrem sammen med disse produktene, og det bør du vel uansett på reisen til syden.

Håper svaret var til nytte og legger ved en link under med mer informasjon relatert til spørsmålet ditt. Lykke til!

http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-a-g-akne---kviser.html
http://www.oslohudlegesenter.no/tetracycliner-hid-14.html
http://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-perioral-dermatitt.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-