PCOS og kviser

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 31 år som har slitt med tilbakevendende akne siden slutten av tenårene. Har PCOS. Har blitt behandlet med Diane p-piller med god effekt, men etter jeg sluttet på disse kom kvisene tilbake for fullt. Jeg har tidligere hatt to isotretinoinkurer i 2011 og 2015 med god effekt der og da, men etter p-pilleslutt begge ganger etter kuren kom kvisene for fullt igjen. Sluttet denne gangen på p-piller fordi jeg planlegger graviditet om et par år. Mine spørsmål er følgende: 1. Er tre isotretinoinkurer farlig for min kropp og fremtidige helse? Tenker da på plager som øyesykdommer, slitasje i ledd eller andre sykdommer. Er det noen risiko for sykdom i fremtiden av 3 kurer? 2. Er det større risiko for å føde barn med fosterskader eller syndrom etter 3 kurer med isotretinoin? (venter selvfølgelig 1 år etter kuren er ferdig med å forsøke å få barn).

Kvinne 31
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Nei. Det er ikke noe farlig å ta tre kurer. Isotretinoin er en medisin relatert til Vitamin A, også omtalt som et retinoid. For andre sykdommer gis liknende medisiner over mange år. Så bekymringen for slitasje på kroppen trenger du ikke ha. Det øker ikke risikoen for noen fremtidige sykdommer. 


2. Isotretinoin er som du vet fosterskadelig. Det er kun når du tar kuren og en måned etterpå. Deretter har medisinen ingen påvirkning på svangerskap, og det er ikke noen større risiko for å føde barn med noen fosterskade. 


Ved PCOS er det en hormonell komponent til kvisene. Mange vil ofte trenge en hormonell behandling, enten i form av P-pille eller en medisin som er anti-androgen slik som spironolaktone. Disse kan ikke tas når man er gravid. De kan også kombineres med isotretinoin. Du kan lese mer om behandling av akne på linken under. 


https://www.oslohudlegesenter.no/akne-kviser-2.html


Bekymringene dine kan du legge fra deg, og du trenger heller ikke vente 1 år etter kuren med å forsøke å få barn. Håper svaret var til hjelp!