Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

P-pille og kviser

Spørsmål

Jeg har hatt mye problemer med huden og har derfor brukt -Diane- i mange år. Dette hjalp meg veldig og huden ble fin og fri for kviser og mindre fet.

Nå har jeg sluttet med diane, da dette også virker som p-pille. Jeg er 28 år nå og det er som jeg har skudd tiden tilbake 8 år. Har mye kviser og fet hud, samtidig merkere jeg sterkere hårvekst. Nå har jeg heller ikke hatt mensturasjon på tre måneder. Med pillene var den helt som en regelmessig. Mine problemer med huden skyldes hormoner, det er helt tydelig med en sånn reaksjon når jeg slutter med piller.

Jeg trenger hjelp til å bli fin i huden igjen.

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Jeg forstår deg slik at det ikke er aktuelt å begynne med Diane igjen - sikkert fordi du planlegger å få barn.

Du skriver ikke noe om lokalbehandling du har brukt men her finnes det mange alternativer:
A-vitaminsyre kremer: Aberela og Differin
disse produktene kan brukes på alle typer akne, men er spesiellt effektive mot komedoner (hudormer)

Klindamycin (Dalacin) liniment
Dette er ett antibiotikum som påføres huden morgen og kveld i 2-3 mnd av gangen og har god effekt mot røde og inflammerte kviser.

Benzoylperoxid (Basiron, Brevoxyl og Panoxyl) (fåes uten resept)
Dette produktet kom først på markedet allerede i 1930 (utlandet), men er effektivt og brukes fortsatt. Det motvirker tilstoppelse av talgkjertelen og reduserer bakterien p. acnes som er endel av årsaken til akne. Brukes morgen og kveld. Kan gi litt hudirritasjon og bleker klær/sengetøy. Finnes også som dusjgele (Basiron AC Wash).

Azelainsyre (Skinoren, Finacea)
Dette er en naturlig syre som har flere gunstige effekter mot mild til moderat akne. Brukes morgen og kveld over en lengre periode.

Når det gjelder annen behandling brukes tetracycliner mye, dette er ett antibiotika som finnes i kapsel/tablett form og det brukes mot moderat til alvorlig akne i kortere perioder 3-12 mnd av gangen.

Diane som du nå har brukt i 17 år er ett godt middel. Det opprinnelig ut som en p-pille. Som med andre p-piller er det en liten risiko for blodpropp, særlig hvis man røyker. Diane har antiandrogen effekt, dvs at det motvirker mannlige kjønnshormoner og dermed også kviser. Det har kommet en ny p-pille som heter Yasmin, den har kanskje en gunstigere bivirkningsprofil enn Diane, men har også effekt mot kviser. Færre går opp i vekt når de bruker Yasmin.

Det er anbefalt at a-vitaminsyrekrem, Differin eller Aberela brukes som første valg når komedoner (hudormer) dominerer bilde. Disse kremene vil føre til utførselsgangen åpnes og vil forhindre tilstoppes, slik at du forebygger og behandler komedoner, noe som er helt avgjørende for å lykkes i behandlingen av akne. Differin er litt mindre irriterende så det er greit å prøve det først.

Du kan også velge en lokal behandling som består av Dalacin liniment. Dette er antibiotika til lokalt bruk. Dette påfører du morgen og kveld i ca 3 mnd tid. Det bør kombineres med Differin gel eller krem som du smører på tynt hver kveld etter at du har hatt på Dalacin liniment.

Behandling blir da som følger:

Morgen:
Vask ansiktet med en mild såpe. Påfør rikelig med Dalacin liniment i 2 omganger.

Kveld:
Vask ansiktet med en mild såpe. Påfør rikelig med Dalacin liniment i 2 omganger. Deretter påfører du Differin (gel hvis du har fet hud, eller krem hvis du har tørr hud). Du bør da smøre på dette tynt, en mengde med en størrelse av en ert skal være nok til å dekke hele ansiktet.

Du kan godt kombinere dette opplegget med Basiron AC Wash 2-3 ganger i uken, da forbygger du at bakteriene i huden blir motstandsdyktige mot Dalacin.

Hvis du har mange betente og dype kviser, ville jeg ha vurdert å gitt deg en kur med tetracycliner i 3-6 mnd. Dette virker betennelsesdempende og har derfor god effekt på den type kviser, og kan gi en god start for så å videre fortsette med lokalbehandling.

Behandlingen videre:
Differin kan du egentlig stå på i ubestemt tid. Men husk at huden blir litt mer lysømfintlig og at man ikke skal bruke det hvis man er gravid.

Diane:
Diane innholder mer hormoner enn vanlige p-piller og er derfor ikke anbefalt som p-pille, og kun anbefalt som andrelinjes behandling av kviser når lokalbehandling ikke virker. Dette fordi den gir økt risiko for blodpropp. Men generelt er det mer risikabelt å være gravid enn å bruke p-pille.

Legemiddelverket skriver at 13000 kvinner i Norge bruker Diane årlig, og at de totalt har fått meldt 26 tilfeller av bivirkninger, der 15 var blodpropp, og 2 med dødelig utgang. Men Diane har vært registrert i Norge siden 1981. Man skal være forsiktig med Diane hos de med kjent tendens til blodpropp i familien, de som røyker og er overvektige. Hvis man selv har hatt blodpropp skal man ikke bruke det.

Hvis du ikke har tilstrekkelig effekt av lokalbehandling kan det være aktuelt å gi deg en ny runde med p-piller hvis det passer inn i livssituasjonen din. Det har kommet en ny p-pille som heter Yasmin, og nye studier viser at den har like god effekt som Diane i behandlingen av kviser men kanskje færre bivirkninger (slik som vektøkning og risiko for blodpropp). Men også Yasmin kan kanskje gi litt større risiko for blodpropp en vanlige p-piller, men det virker noe tryggere en Diane tross alt. Men Yasmin er nytt legemiddel så Legemiddelverket følger nøye med for å se på utviklingen.

Jeg tror din utblivende menstruasjon kun er forbigående etter langvarig p-pille bruk og at man ikke skal sette i gang noen behandling før naturen har fått mulighet til å ordne det selv.

Så som du ser er det mange behandlingsmuligheter, men det krever litt tålmodighet og at man følger behandlingsopplegget. Man kan oppleve en kortvarig forverring akkurat når man starter, men dette går fort over.

Hvis all annen behandling svikter, finnes det andre alternativer, men jeg synes det er mye som er uprøvd i ditt tilfelle.

Lykke til, jeg er sikker på at du kan få en glatt og tilnærmet kvisefri hud, og jeg tror du kan oppnå mye med lokalbehandling.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-