image: Oljete t-sone og kviser

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Oljete t-sone og kviser

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 som har ganske oljete t-sone, men ikke akne. Jeg har egentlig alltid hatt normal hud og ingen hud problemer frem til sommer 2020, da jeg fylte 17. Jeg begynte å få to kviser ved siden av nesa, en på panna og 4-5 stykker på haka. De gikk bort etter ca 2 uker, men jeg plages fortsatt med oljete hud.

Kvisene kom ikke tilbake på noen andre steder enn haka, men fikk ikke like mange kviser denne gangen. Nå har jeg cirka 3-4 stykker på haka og noen bittesmå nupper på pannen og slik har det vært siden september, men har som sagt overdreven talgproduksjon i hele t-sonen.

Jeg lurer på om det finnes noen andre medisiner enn epiduo som kan hjelpe meg med å stanse talgproduksjonen? Hvilke medisiner anbefaler du til meg?

Epiduo gir meg ikke så god effekt og det er veldig frustrerende og irriterende å ha så oljete t-sone. Setter stor pris på om du kunne liste opp flere alternativer og fortelle hvordan de vil virke på huden/hva de vil gjøre konkret, i tillegg til hvor lenge jeg må gå på dem.

Hvor lang vil det ta før de gir en effekt? Hva er bivirkningene til de ulike medisinene?

Jeg er klar over at medisinene kan ha lignende bivirkninger som epiduo, men vil de med tiden bli borte? Eller vil bivirkningene vare så lenge jeg går på dem? Jeg har også lest og sett at de med akne får en forverret hudtilstand (hvor de får flere kviser) før de får helt ren hud, så jeg lurer på om det vil skje med meg?

Vil jeg også få kviser på stedene jeg bruker medisinen selv om jeg ikke har kviser der fra før av (skal kun bruke den i t-sonen)?

Er det også mulig for meg å få kviser på stedene hvor jeg ikke bruker medisinen, som for eksempel på kinnene? For da vil jeg også vurdere om det er verdt det eller ikke da jeg ikke har mye kviser og ikke ønsker å få det. Dette skjedde forresten ikke når jeg brukte epiduo. Tusen takk for hjelpen deres!

Kvinne 17
Svar

Hei,

Du er plaget med oljete hud. Du har lagt ved et bilde av ansiktet ditt. Du har noen områder med kviselignende forandringer til panne. Jeg synes at forandringene passer med at du har kviser, såkalt akne, typen komedongen akne.

Oljete hud er vanlig ved kviser. kommer av økt talgproduksjon og er en vanlig plage. Talg produseres av talgkjertlene. Produksjonen av talg varierer ila livet. Hormoner påvirker talgproduksjonen. Det er spesielt ved puberteten at produksjonen av talg er svært høy. Sesong og luftfuktighet påvirker også talgproduksjonen det er økt talgproduksjon om våren og sommeren og man se økt produksjon ved økt luftfuktighet. Nedenfor svarer jeg på spørsmålene dine.

Hvilke medisiner anbefaler du til meg? Epiduo gir meg ikke så god effekt og det er veldig frustrerende og irriterende å ha så oljete t-sone. Setter stor pris på om du kunne liste opp flere alternativer og fortelle hvordan de vil virke på huden/hva de vil gjøre konkret, i tillegg til hvor lenge jeg må gå på dem.

Du har en mild form for akne. Utfra plagene vil man vurdere lokalbehandling evt oppstart med tabletter.

Retinoider (vitamin A) lokalt på huden vil redusere aktiviteten til talgkjertlene. Du bruker Epiduo inneholder retinoidet adapalen og du opplever ikke god nok effekt. Det er forskjellige styrker av Epiduo, du vil kunne oppleve bedre effekt hvis du har den med lavest styrke og trapper opp til en sterkere. Du vil muligens også kunne oppnå bedre effekt ved å bruke medikamentet tretinoin som man finner i Zalna.

Prevensjonsmetode er viktig å tenke på. Hvilken prevensjonsmetode bruker du nå? P-piller vil kunne påvirke hormoner slik at produksjonen av talg reduseres p-piller som inneholder ethinyl estradiol/drospirenon (Yasminelle, Yasmin og Yaz) er spesielt gunstige.

Hvor lang vil det ta før de gir en effekt?

Du bør bruke behandlingen i tre måneder før effekten kan vurderes.

Hva er bivirkningene til de ulike medisinene?

Lokalbehandling med retinoider vil gi irritasjon i huden, rødhet og flassing. Huden blir også lysømfintlig. Retinoider skal ikke brukes hvis man tenker å bli gravid, da det påvirker fosteret negativt.

P-piller kan ha bivirkninger med blodpropp. Legen vil derfor stille deg noen spørsmål mht blodpropp hos foreldre og søsken.

Jeg er klar over at medisinene kan ha liknende bivirkninger som epiduo, men vil de med tiden bli borte? Eller vil bivirkningene vare så lenge jeg går på dem?

De aller fleste vil utvikle en toleranse for medisinen ved langvarig bruk. Det betyr at etter langvarig bruk vil ikke plagene med rødhet og flassing være så uttalt.

Jeg har også lest og sett at de med akne får en forverret hudtilstand (hvor de får flere kviser) før de får helt ren hud, så jeg lurer på om det vil skje med meg?

Med lokalbehandling med kremer og p-piller, er det lite sannsynlig at det vil skje.

Forverret hudtilstand etter oppstartet behandling gjelder spesielt for isotretinoin. Isotretinoin er et retinoid i tablettform som gis til pasienter med alvorlig akne.

Ditt siste spørsmål er om du kan få kviser andre steder i ansiktet enn der du har det nå.

Du vil kunne få kviser til flere steder i ansiktet. Det er derfor lurt å smøre inn all hud i ansiktet med kremen.

Håper dette var til hjelp! Ønsker deg god bedring.

Illustrasjonsbilde øverst: KeNg1970 / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-