Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig plager med kviser

Spørsmål

Jeg trenger hjelp med huden min. Huden min har vært et evig problem siden jeg var 13 år. Nå er jeg 19. Jeg har hatt forferderlig mange kviser. Og de har alltid vært store og betente. Jeg dro til legen og prøvde noen tabletter og kremer. Da det ikke funket begynte jeg på Isotretinoin Orifarm da jeg var 15 år gammel. Det hjalp mye, men huden var fortsatt ikke bra. Jeg begynte på kuren igjen ett år senere. Huden ble enda litt finere men jeg var fortsatt ikke fornøyd. Jeg begynte da må enda en kur ett år etter der. De tre første ukene fikk jeg et forferdelig utbrudd rundt munnen min, som igjen førte til arr. Denne kuren gikk jeg på i 3 måneder. Da jeg var ferdig var huden min kjempe fin. (Bortsett fra alle arra mine). Nå er det tre måneder siden jeg ble ferdig, og huden min har blitt fæl igjen. Jeg får spesielt mye kviser rundt munnen, og de er alltid betente og store. Dette gir meg utrolig dårlig selvtillit, og jeg skjenner jeg nesten blir deprimert. Jeg viser meg ikke uten sminke til noen. Om huden er bra kan jeg vise meg uten sminke for de næreste venner. Jeg har tatt mer isotretinoin enn gjennomsnittet, og jeg er lei av at huden aldri blir bra!!! Tenkte jeg skulle dra til hudlege for å fjerne arra mine. Men selvfølgelig må jeg vente i 5mnd etter jeg har gått på isotretinoin sa denne hudpleieren. Jeg blir så frustrert over huden min, og kjenner ingen som har hatt så ille hud som meg. Det er så flaut og jeg skammer meg skikkelig. Selvtilliten synker til tusen. Hva skal jeg gjøre?? Skal jeg gå enda et kur på isotretinoin? Nå har vel jeg tatt så mange tabletter at det sikkert ikke er bra for kroppen om jeg putter i meg mer av de kapslene. Drittlei er jeg av å gå på de også. Når skal dette ta slutt!? Hilsen en nesten deprimert jente

Kvinne 19
Svar

 Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Hvis man har hatt langvarige plager med akne bør man av rutine få tatt en blodprøve med hormoner. Dette for å utelukke en tilstand som heter PCOS. 


2. Behandling av akne må tilpasses til hver enkelt. Den mest effektive behandling på generelt grunnlag er isotretinoin. Etter en enkelt kur vil veldig mange være kurert. Typisk vil man da ta 120-150 mg/kg sammenhengene på rundt en tidsperiode på 6 måneder. Noen vil oppleve tilbakefall, og sannsynligheten ved en ny kur er da fortsatt høy for å bli kvitte plagene. Som en generell regel skal man være helt akne fri over en 4-8 uker før man avslutter kuren. Hvis du slutter for tidlig, er det høyere risiko for tilbakefall. Nyere studier indikerer at man ofte må gi høyere doser hos de med tilbakefall. Medisinen vil ikke ha gjort noen skade, og er ikke farlig for kroppen din. 


3.  Hvis man får stadig tilbakefall til tross for isotretinoin behandling vet vi at det ofte er en hormonell komponent (selv om blodprøvene er fine). Da vil bruke av noen P-piller eller medisinen Spironolaktone kunne være til god hjelp. 


4. Vår generelle «regel» er at man skal ha vært akne fri i ca. 1 år før man tar fatt på behandling av arr. Hvilken behandling som er aktuelt avhenger av type arr. Eksempelvis vil kenacort injeksjoner redusere fortykkede arr og fraksjonert CO2 laser bidra med å jevne ut huden.  Men, å begynne å behandle arr før kvisene er helt under kontroll, blir feil sted å begynne. 


Oppsøke hudlegen din, og få en fast oppfølging der over tid. I min erfaring blir de fleste bra med god oppfølging og behandling over tid. Det vil være individuelle forskjeller hvor mye / hvilken behandling man trenger. Jeg er sikker på man da vil få problemet ditt her i orden! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-