Kviser

Spørsmål

Hei
Jeg er ei jente på 25 år som sliter litt med kviser. Hadde så og si ingen kviser i puberteten, men fikk dem i senere tid rundt 20 års alderen. Har prøvd mange hudpleie produkter hos hudpleier, blir litt bra og det kommer tilbake igjen. Har prøvd fruktsyre, og produkter til urenhud. Det som er rart er at den kan bli helt fin i perioder så plutselig kommer det utbrudd, spesielt i kinnene. De kan være vonde og hemmende, og begynner å bli lei og deprimert av de.Jeg har prøvd å eliminere en del matprodukter som sukker og melk, mht. at jeg har astma og adhd i tillegg, så er det jo bare bra for meg. Merker litt bedring, men ikke de store resultatene. Jeg merker når jeg er i mye stress blir det verre. Har gått igjennom mange tøffe ting psykisk, slik at stress nivået har vært vedlig høyt, merker at jeg kan få utbrudd spesielt på kinn, hvor kvisene er litt dype, betente og at de klør. Har lest at under stress påvirkes hormonene, og man øker stresshormonet kortisol(tror det var det det het)og man kan igjen øke testostoron hormonet som igjen kan føre til økt talgproduksjon. Tror dette er en grunn til at jeg får kvsier, for når jeg husker tilbake var det under stresset perioder og tøffe omstendigheter at jeg begynte å får kviser. Hvis hormonene har kommet i ubalanse hva må jeg gjøre da? Syntes det er vedlig plagsomt,vil gjerne finne ut årsaken slik at jeg kan gjøre noe med det.Var hos fastlegen just, hvor han skrev ut resept på differin og basiron, og diane p-piller(har ikke noe lyst å gå på p-piller).Han sa at jeg skulle bruke basiron på morgenene, differin på kveld.Skal jeg kunn bruke det på kvisene, el hele ansikt?Fins det noen tabletter som jeg kan få for kviser?spurte fastlege om jeg kunne få henvisning til hudlege, siden jeg har vært plaget med dette i noen år.Han ville jeg skulle prøve det han skrev ut føst.Får røde merker etter kvisene, som kan ta lang tid før dem går vekk, noe som er veldig kjipt og skjemmende. Må man ha henvisning til hudlege?
Mvh frustert jenteRelevante sykdommer/medisiner: har adhd og astma, går ikke på medisner, kun av og til medisin for astma

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Det første man bør gjøre er å konstatere om plagene dine faktisk er akne (kviser) eller rosacea. Rosacea er en tilstand som ofte rammer kvinner i voksen alder. Her får man gjentatte utbrudd med røde prikker og kviser, spesielt i kinn. Behandlingen for disse to tilstandene er ganske lik.

2. Du bør bruke krembehandling fast over lang tid. Jeg skjønner din fastlege har skrevet ut basiron og differin. Dette er helt greit. Et alternativ er epiduo gel til kvelden. Den inneholder både basiron og differin i en og samme krem. Hvis dette er rosacea, er Rozex gel et annet alternativ.

3. Det finnes tablettbehandling man kan legge til kremene. Mest brukt er såkalte tetracycliner. Disse tas over flere uker, og kombineres alltid med kremene. Veldig mange har stor nytte av dette. Foreslår du forsøker kremene først, og hvis du ikke kommer til mål vurderes for å legge til dette.

4. Stress kan nok fremprovosere kviser til en viss grad slik du skriver. Mat er mindre viktig, selv om mange tror dette. Det er lite sannsynlig at hormonene dine er i ubalanse. P-piller kan ha stabiliserende effekt på alle med kviser, og en ”vanlig” P-pille er vel så bra som Diane. Det er ingen grunn til å ta prevensjon om du ikke ønsker det. Da må du heller bruke annen behandling.

5. Hvis problemet vedvarer og du ikke kommer til mål er det lurt å få et tilsyn av hudlege. Det er to måter. Din fastlege kan henvise deg. Alternativ kan du kontakte en hudlege som driver helt privat selv (uten refusjon). Sistnevnte er dyrere, men du slipper å gå innom fastlege og det er kortere ventetid.

Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til nytte for deg. Legger ved noen linker der du kan lese mer. Lykke til!

http://dermnetnz.org/acne/rosacea.html
http://www.dermnetnz.org/acne/perioral-dermatitis.html
http://www.dermnetnz.org/acne/acne-vulgaris.html

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-