Kviser rundt brystvorter

Spørsmål

Hei!
I omtrent 4 år har jeg hatt "kviser" på brystene mine, de er spredt som en sirkel rundt brystvorten. Noen av disse hvite kviseklumpene har utviklet seg til ømme kviser, som jeg klemmer ut. Føler meg veldig unormal, og det sliter på selvtilliten, det er vel ikke normalt? Har aldri hørt om liknende tilfeller! Har hatt det så lenge og de går ikke vekk. Jeg prøver å klemme dem ut, men de forsvinner ikke. Jeg har også latt være å klemme på dem i et par mnders til, men heller ingen forandring da. Har prøvd denne "tusjen" fra Vichy på apoteket (mot kviser o.l), men den hjelper ikke den heller. Kan du hjelpe meg med å bli kvitt dem!? Brystene mine er så å si ferdig utviklet, da de ikke er ømme lenger. Er det forresten normalt å ha "hengepupper" som 16 åring?(jeg er 20 nå)Jeg kan ikke huske at jeg har hatt "normale" bryster.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!
Det er vanlig at man har store talgkjertler rundt brystvortene og helt ut i kanten på det røde. Det er også vanlig at de som er palget med kviser også får dette på brystet, ryggen og ansiktet. Hvis man klemmer på disse talgkjertelene blir de irritert og blir da større. Som du sikkert skjønner er det vanskelig å si helt sikkert, men det høres ut som en meget vanlig tilstand. Får å behandle talgkjertler med hudormer og opphopning av talg kan man bruke a-vitaminsyre. Det finnes da 2 reseptbelagte produkter, Aberela og Differin. Aberela er kanskje litt mer effektivt da det gir mer avflassing som da fører til at talgkjertelene tømmer seg. Dette kan du få på resept av fastlegen din. Du kan da bruke det 1-2 ganger pr dag så lenge du har behov for det. Man kan bli litt rød og flassende i huden, men det går over ettehvert og kan reduseres ved at man tar pause en dag eller to. Videre skal man være forsiktig med å sole seg når man bruker disse produktene da hud blir litt tynnere. Det er heller ikke anbefalt at man bruker disse produktene hvis man kan eller har planer om å bli gravid snarlig. Det er nok å slutte noen uker før man har planer om å bli gravid.

Vichy er en helt ok hudserie, men den har nok ganske begrenset effekt på kviser. Ofte kan vanlig såpe være like så bra på fet hud.

Hvis du vil forsøke noe reseptfritt i første omgang kan du forsøke ett produkt som innholder benzoylperoxide, varenavn Basiron, Panoxyl og Brevoxyl. Disse kan fungere meget bra, de gir også litt rødhet og flassing, og kan bleke klær. Det finnes også en dusjgele som heter Basiron AC Wash og da unngår man at klær og sengetøy blir bleket. Disse kan brukes 1-2 ganger daglig så lenge man ønsker det.

"Hengepupper" er nok svært normalt. Man skulle kanskje ikke tro det når man ser på TV og ukeblader, men mange av de som stiller opp der har nok pyntet på seg med kirurgi så bildet på hva som er normalt blir nok litt skjevt.

Det høres ikke ut som du er noe unormal eller burde ha noen grunn til å ha dårlig selvtillit.