Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser på lår og baken

Spørsmål

Kviser på lår og baken. Hatt det siden slutten av tenårene. Tilsynelatende ingen sammenheng med mat eller drikke. Lever sundt, trener, er slank. Mer enn et kosmetisk problem. Har ikke prøvd noen behandling, men er villig til å prøve det meste for å bli kvitt problemet. Påvirker sexlivet negativt. Svetter lett og har i perioder følt at kroppens /termostat/ er ute av lage; er varmere i kroppen enn det som føles normalt. Planlegger å oppsøke hudspesialist for problemet. Relevante sykdommer/medisiner: Ingen kjente

Mann, 54 år

Svar

Hei!

Kvise-liknende utslett på lår og baken er ikke uvanlig. Det skyldes ofte en kombinasjon av flere faktorer. Friksjon, varme, svette og trange klær kan føre til kviser på rumpeområdet (akne mechanica). Menn er videre utsatt grunnet mer hårvekst på kroppen. Det innebærer at man kan få hårrotsbetennelser i huden. Dette ser ut som kviser. Typisk ser man da et hårstrå komme ut fra kvisen. Dette kalles på fagspråket follikulitt. Det er trolig en kombinasjon av disse to tingene du er plaget med. Det fører til kviser på baken og lår. Mat og drikke er trolig ikke medvirkende. Trening, friksjon og svette kan være en medvirkende faktor.

Man kommer som regel til mål med lokalbehandling. Du kan forsøke følgende:

1. Basiron wash: Dette er en vask som er reseptfritt som virker mot akne, og reduserer bakterier i huden. Forsøk å bruk preparatet en gang daglig. Huden i området skal skylles med vann, gelen has i hendene og de angrepne hudområdene vaskes. La gelen virke i 1-5 minutter, før huden skylles grundig med vann og tørkes. Blir du helt bra kan du stoppe en periode og se om det hele roer seg ned. Kommer det tilbake kan behandlingen gjentas. Unngå kontakt med slimhinner, og vask godt av. Stoffet bleke farge materiale som hår og tekstiler. Det tar ofte noen uker før man kan vurdere effekten av behandlingen.

Kommer du ikke til mål med antiseptisk vask trenger du behandling med antibiotika. Man kan forsøke med en flytende krem (f.eks Dalacin). Er det veldig uttalt gir vi noen ganger også antibiotika i tablett form over en periode. Da er du nødt til å bli vurdert av en lege først. Da bør man også ta en bakterieprøve fra en av kvisene. Fastleger er ganske flinke på slike utslett i huden. Er fastlegen din usikker kan han henvise deg til en hudspesialist.

Legger ved en link der du kan se noen bilder og lese mer. Håper dette var til hjelp og lykke til!

http://www.dermnetnz.org/acne/folliculitis.html