Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser på haken

Spørsmål

Hei..
Jeg har lenge sliti med kviser og uren hud. Føler dermed at jeg må bruke mye sminke for å dekke over alt. For ca 4 år sidne fikk jeg respet på diane p-piller. Disse har hjulpet meg mye. MEN, synes huden min generelt ble mye værre.Den kan være litt rødhissig og ujevn. Jeg bruker gode hudprodukter og går til hudpleier hver 5 uke.Jeg er nøye med rens og fuktighet.

Men nå popper kvisene opp værre enn noen gang. Og jeg får bare kviser på haka, ikke noe annet sted. Hørte dette kunne ha noe med hormoner og gjøre og har derfor bestilt meg time hos fastlegen for en hormonprøve. Hvordan forgår denne prøven? I og med at huden ble så ekkel ettet at jeg startet på diane, har jeg lyst til å slutte med disse.. Jeg er også vedig kvalm og synes jeg har økt i vekt av disse pillene. Jeg har også prøvd tetracykliner, men dette måtte jeg kutte ut pga utallige soppinfeksjoner. Har også fått dalacin men dette fungerer dårligere og dårligere.. Hva slags annen prevansjon kan jeg bruke? P piller generelt gir meg mye kviser og vektøkning, så har ikke lyst på det. Hvordan er evt spiral? Har ikke født.

Dette ble mange spørsmål, men håper på gode svar.Merker at det plager meg veldig psykisk når jeg har gjort meg avhengig av sminke.

Jente 25Relevante sykdommer/medisiner: Diane p-piller

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålet ditt. Det er mange behandlinger vil kan tilby deg for at du skal få kontroll over kviseplagene dine. Hudpleier kan være til hjelp for de med uren hud. Jeg vil allikevel anbefale deg å la en lege (og helst hudlege) styre behandlingen av huden din. Du vil da være sikret å få den beste behandlingen. Svarer på spørsmålene dine punktvis under.

1. Det at du har hovedsakelig kviser rundt munnen kan skyldes en tilstand som heter perioral dermatitt som er relatert til kviser. Det kan anses som en variant av rosacea. Her får man et kviseliknende utslett rundt munn. En lege vil kjenne igjen dette. Behandlingen er ganske lik som vanlige kviser (som du også kan være at du har).

2. Diane kan hjelpe mot kviser og fungerer som et prevensjonsmiddel. Vi vet i dag at Yasmin har tilsvarende effekt på kviser som Diane, er et bedre prevensjonsmiddel og har mindre bivirkninger. Det kan nok hjelpe deg. Hormonspiral er en fin prevensjon, men mindre effektivt mot kviser.

3. Det kan godt hende du vil komme til mål med mer intensiv lokalbehandling. Du kan forsøke Rozex gel morgen og kveld. Kombiner det gjerne med differin eller Aberela krem (A-vitamin preparater) til kvelden. Hvis huden blir tøtr kan du bruke en mild fuktighetskrem som La Roche Effaclar.

4. Vi har flere andre lokalbehandlinger for kviser (finacea, dalacin liniment, skinoren, basiron etc.). Jeg har mest tro på behandlingen over for deg, men man må gjerne prøve seg litt frem til hva som fungerer best.

5. Tetracyclin tabletter som du har tatt er fin behandling for kviser. Hvis man får gjentatte soppinfeksjoner blir kanskje dette vanskelig å bruke. Du kunne forsøkt tetralysal hvis du ikke kommer til mål med lokalbehandlingen eller har prøvd dette. Det har god effekt på kviseplagene. Hvis du ikke tåler tetracycliner kan man også forsøke et annet type antibiotikum som heter Ery-max.

6. Hudpleier tilbyr noen ganger peeling med salicylsyre. Det kan ha en gunstig effekt på noen med kviser, men være mindre effektivt for de med perioral dermatitt. Det kan også gi en viss grad av hudirritasjon, men fungerer for mange.

7. Du bør for all del redusere bruken av sminke. Jeg har stor forståelse for at man ønsker å dekke til kvisene, men det blir også en ond sirkel. Sminke tetter igjen porene, som igjen fører til kvisedannelse. Under behandlingen kan det være ønskelig at du tar en pause fra bruk av sminke. Vi snakker om en egen entitet som kalles kosmetikk akne.

8. Vi tar hormonprøver kun hvis vi mistenker at kviser skyldes hormonforstyrrelser. En av de vanligste formene av dette er PCOS (polycystisk ovarie syndrom). Pasienter med slike tilstander er ofte overvektige, har økt hårvekst og kviseplager. Hvis du mistenker en hormonell årsak kan det være greit å få tatt en hormonstatus. Det tas på blodprøver.

Jeg legger ved en link der du kan se bilder av perioral dermatitt og se om det kan stemme med utslettet ditt. Som sagt er behandlingen ganske lik de som har kviser. Håper svaret var til hjelp!

http://www.dermnetnz.org/acne/perioral-dermatitis.html
http://www.dermnetnz.org/acne/acne-vulgaris.html
http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=494605

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-