Kviser og røykeslutt

Spørsmål

Jeg er plaget av masse røde verkende prikker(kviser) på baken, har alltid hadd symptomer men aldri så omfattende, kanskje en 20-30 prikker med varierende størrelse, noen ømme.
Jeg sluttet å røyke 01.01.04, har røkt i 20 år.kan dette innvirke, føler også at andre hudpartier er mer kvisete.
Finnes det noen salver legemiddler som kan hjelpeSpiser normalt, har gått noe opp i vekt(5-10kg) nå veier jeg ca.90kg
trener 3 ganger i uken med apparater.
Finnes det noen salver legemiddler som kan hjelpe?

Mann, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

For å svare på det siste spørsmålet ditt først; ja det finnes flere legemidler og behandlinger mot kviser. Dette skal jeg komme tilbake til litt senere i svaret mitt.

Når det gjelder spørsmålet om dette kan ha noe med at du har sluttet å røyke å gjøre så vil jeg i utgangspunktet svare nei. Når man røyer så fører det til at de små blodårene i huden trekker seg sammen og minsker blodtilførselen, røykeslutt vil dermed føre til økt blodtilførsel til huden. Dette igjen kan tenkes å føre til at talgkjertlene i huden blir mer aktiv i en periode og det er betennelse i disse kjertlene som blir til kviser. Dette er imidlertid ikke bevist, det som derimot er bevist er at røykestopp i lengden fører til betraktelig sunnere hud.

Det er nok mer nærliggende å tro at det er treningen og vektøkningen din som kan være årsaken. Produksjonen av talg er styrt i stor grad av det mannlige kjønnshormonet testosteron, mengden av dette hormonet øker gjerne når man trener mye. Dette er spesielt noe man ser hos personer som bruker anabole steroider men hos disse er det mer en direkte effekt av steroidene. (en av mange uheldige aspekter ved ulovlig bruk av anabole steroider)

Nå er det ikke sikkert at det er noe av dette som er grunnen, alle mennesker har kviser i større eller mindre grad og mengden varier ofte en del i takt med naturlige hormonsvingninger.

Også en del legemidler kan utløse kviser, dette gjelder blant annet steroidkremmer, enkelte epilepsimedisiner, vitamin B12, og p-piller.

Når det gjelder behandling så finnes der salver og piller som kan hjelpe. Disse virker stort sett enten ved å løse opp talget i kjertlene slik at disse blir åpnet og betennelsen kommer ut, eller ved å drepe bakteriene for fører til betennelsen/infeksjonen.

Du kan gå på apoteket og få kjøpt reseptfrie midler. Hvis ikke dette virker ville jeg snakket med fastlegen min for å få skrevet ut resept på litt sterkere midler. I så tilfelle er det greit at legen også får sett på prikkene slik at man er sikker på at det dreier seg om kviser og ikke en annen hudsykdom som trenger en annen behandling.

For mer informasjon om de enkelte behandlingstilbudene for kviser anbefaler jeg at du følger linkene under.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn