Kviser og Diane

Spørsmål

Hei!

Jeg har nå brukt p-piller i ca. 8 år, og planlegger å slutte i løpet av høsten. De første par årene brukte jeg Trionetta, så gikk jeg over til Diane pga problemer med kviser og uren hud. De første månedene etter at jeg begynte med Diane fikk jeg en klar reaksjon med mye kviser og utbrudd spesielt på hakepartiet utover mot ørene. Jeg har hørt at man må regne med å få flere kviser igjen - i hvert fall i en periode - etter at man slutter å ta Diane. Dette er noe jeg gruer meg til, og jeg lurer på om det finnes noe annet preparat, som ikke virker som prevensjonsmiddel, som jeg kan begynne å ta i stedet (som hjelp mot hudproblemene)?
Jeg har også en del plager med mage/tarm, men tror at hudproblemene mine først og fremst er hormonelt betinget. (Det går opp og ned i løpet av hver måned.)

Vennlig hilsen jente på 27.

Kvinne, 27 år

Svar

Hei
Nesten alle tenåringer har kviser, men problemet blir gradvis mindre hyppig med åra. Det er sjeldan med kviser etter fylte 30 år. Eg forstår deg slik at du fortsatt har dette problemet sjølv om du fortsatt bruker Diane. Dersom det er riktig er det nok muleg at utslettet vil blusse litt ekstra opp etter at du slutter med Diane.
Det er hudlegene som behandler vanskelege tilfelle av kviser eller acne. Det finst mange ulike preparat å velge mellom i tillegg til Diane. Dersom du ønskjer å bli gravid kan du ikkje bruke noen av tablettene som finst tilgjengeleg for acnebehandling. Det er heller ingen hormonpreparat du kan bruke. Du må då bruke lokalbehandling. Noen kremer kan brukes av gravide, andre er dårleg undersøkt og kan ikkje anbefalast.
Dersom du fortsatt skal bruke sikker prevensjon, kan du sjølvsagt også bruke tablettar (antibiotika, retinoider) for kviser. Valg av behandling er avhengig av korleis kvisene ser ut og kor store delar av kroppen som er angripen. Det blir for langt å omtale dette her. Ein allmennpraktikar eller hudlege må undersøkje deg og gi deg råd om behandling tilpassa ditt utslett. Lukke til.