Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kviser etter sommeren. Uttalt akne.

Spørsmål

Hei. Sønnen min på 14 år har fått veldig stygg hud / kviser etter sommeren. Han var fin i vår og sommer . Han har tidligere ( ett år siden) brukt tetralysal 1 tblx2 etter råd fra hudlege . Da ble han bra igjen etter et par månder. Nå har han brukt lymecyclin 1 tbl x 2 i 3-4 uker, og jeg synes det bare blir verre. Er det slik at det kan bli verre før det blir bedre? Leser at det kan ta 4-6 uker for bedring .. men forverring? Han er flink med å ta tablettene utenom melk og melkeprodukter .

Mann 14
Svar

Hei,


Du har lagt ved bilder som viser at det er uttalte akne forandringer til kinn og hakeparti. Det ser ut til å bestå av overfladiske og dypere elemeneter.  Det er relativt uttalt akne som er viktig å behandle riktig for å unngå arrdannelse. Har han akne plager til bryst og rygg også?


Han behandles med lymecyklin (antibiotika) for andre gang. Bruker han noe lokalbehandling? Smører han behandlingskremer på huden. Det er viktig å gjøre i tillegg til antibiotika behandlingen. 


Litt om behandling av akne: 

Behandlingne av akne er avhengig av alvorlighetsgraden. Første trinn i behandlingen er å bruke lokale preparater som kan hemme akne utviklingen. Behandlingen rettes mot bakteriene i huden, talgproduksjonen og forhorningen (komedoner, såkalte hudormer). Benzoylperoksid (Basiron) kan kjøpes reseptfritt på apoteket  Reseptbelagte kremer er: Azelainsyre, A-vitamin preparater  eller antibiotikaholdige kremer.  Andre trinn i behandlingen er bruk av lavdosert antibiotika tabletter. Tredje trinn i behandlingen er aktuell for pasienter med alvorlig behandlingsresistent akne. Det er behandling med A-vitamin tabletter (isotretinoin).


Det er ikke vanlig å ha oppbluss (blir verre før det blir bedre) av akne når man står på lymecyklin. Aknen skal sakte men sikkert bli mindre uttalt og bedre. Det høres ut som aknen er under utvikling til tross for behandling.  Det er viktig smøre huden med behandlingskremer som inneholder vitamin A i tillegg.


Det høres ut som aknen er under utvikling til tross for behandling. Hvis han allerede smører med behandlingskremer i tillegg kan det kan være aktuelt å få en vurdering av hudlege om det kan være aktuelt å starte med vitamin A tabletter (isotretinoin). Behandling med vitamin A gjøres i regi av hudlege. 


Anbefaler deg/dere å kontakte legen deres for vurdering mht videre behandling. Det er også mulig å kontakte en privat hudlege for en vurdering om det er aktuelt å starte med vitamin A tabletter (isotretinoin).


Håper dette var til hjelp! Ønsker god bedring!