Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kuler i hodebunnen

Spørsmål

Hei, jeg er en voksen dame som har i et års tid hatt kuler i hodebunnen. De kommer innenfra og ut. Jeg har flere til enhver tid, men så forsvinner de og det kommer nye. Har rundt 4-6 kuler samtidig i hodebunnen til enhver tid. De ulike kulene er der i et par måneder før de forsvinner .Noen kan bli ganske store. Størrelsen varierer fra 1-1.5 cm. Kulene er harde men føles som om de ligger utenfor hodeskallen. Det er mulig å bevege på de. De er vonde når jeg trykker på dem, men de verker ikke eller er vonde utenom. Jeg plukker endel på dem slik at det danner seg sår. Har lys hud og rødlig hår og har vært mye solbrent opp igjennom årene. Hva kan dette være?

Kvinne 52
Svar

Hei,

Utfra det du forteller og bildene du har lagt ved tenker jeg det er mulig du har betennelse i hårsekkene. Siden forandringene kommer og går, tenker jeg at det er mindre sannsynlig at det er solskader. 


En slik betennelse rundt hårsekken kalles follikulitt. Det er flere årsaker til follikulitt vanligst er infeksjon med blant annet bakterier eller sopp. 

Har du litt flassdannelse i hodebunnen, kan det hende at det er en liten sopp alle har på huden, Malassezia furfur, som er med og skaper follikulitt.  Dette er en ganske vanlig årsak til follikulitt.


Det er viktig ikke å forsøke å unngå pille på kulene, da er det lett for at det kommer infeksjon med bakterier. Du kan forsøke å behandle hodebunnen med en hårsjampo som inneholder ketokonazol (f eks Fungoral sjampo). Du kan bruke sjampoen to til tre ganger i uken frem til tilstanden roer seg. Deretter kan du bruke den fast en gang i uken. Se denne lenken for hvordan du skal bruke sjampoen: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-fungoral-trimb-559457. Veldig viktig: La skummet virke i tre til fem minutter før du skyller ut og avslutter dusjen. 


Det tar litt tid før virkningen av sjampoen inntreffer. Hvis plagene øker på eller det ikke er noen bedring ila de neste 2-3 mndr er det lurt å kontakte legen din for vurdering. 


Et lite råd til siden du nevner lys hud og solforbrenning i hodebunnen: Viktig å bruke hatt ved soleksponering!


Håper dette var til hjelp for deg!