Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kremer etter isotretinoin

Spørsmål

Hei, jeg har nylig fullført en kur med isotretinoin ( 20 mg, 6 måneder). Jeg har hatt fett hud, hudormer og et par betente kviser. Har også rosacea. Jeg skal bruke finacea fem kvelder i uka, og airol to kvelder i uka. Brukte airol for første gang for tre dager siden, en uke etter avsluttet isotretinoinkur, etter anbefaling fra hudlegen. Huden har vært fin mens jeg kun brukte finacea. Nå flasser huden veldig mye og er veldig rød og irritert. Hva bør jeg gjøre? Kan jeg ta en pause fra å bruke finacea til huden har roet seg ned? Kan jeg vente en med å bruke airol? På forhånd takk for svar.

Kvinne 42
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Isotreitnoin brukes mot både akne og rosacea. Ved sistnevnte brukes ofte lavdose, slik du beskriver med 20 mg et halvt år. Effekten er vanligvis god, og har ofte en langtidseffekt. 


2. Airol er en vanlig krem som etterbehandling av isotretinoin. Airol inneholder "tretinoin" og tanken er å bruke en lokalbehandling som "avtrapping" etter tabletten. Enkelte studier indikerer at etterbehandling med Airol kan redusere sannsyligheten for residiv (tilbakefall) etter tablettkuren. Kremen kan gjøre huden tørr, og mest i starten. Airol er trolig årsaken til tørrheten du opplever i dag. Det er ikke avgjørende å bruke Airol som etterbehandling. Hvis huden din ikke tåler det, er det ikke så viktig. Vil anbefale at du tar en pause til huden har roet seg ned. Du kan da prøve Airol igjen, men starte forsiktig kun 1-2 kvelder i uken. Den bør kombineres med en god fuktighetskrem. Hvis huden reagerer slik igjen, ser jeg ingen hensikt at du fortsetter med kremen. 


3. Finacea er en krem som brukes mot både akne og rosacea. Den har en god effekt mot begge tilstander, og er relativt mild mot huden. Finacea er fin å bruke over lang tid, og er helt ufarlig for huden. 


Ta en kort pause fra alle kremene du bruker, og ta kun på fuktighetskrem til huden har roet seg ned. Prøv de deretter igjen, men start forsiktig så huden ikke blir irritert.  Gjerne kun annenhver kveld med hver krem. Hvilken behandling man velger (og hyppighet) videre, vil avhenge av hvordan huden din reagerer. Hold gjerne kontakt med hudlegen din senere her. Huden venner seg generelt til både finacea og Airol over tid. Så hvis man starter forsiktig, vil huden tilvenne seg behandlingen. Her er det individuelle forskjeller. 


Håper svaret var til hjelp! 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-