Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Komedoner (hudormer)

Spørsmål

Hei, jeg er en 20 år gammel jente som er plaget med mange nupper i pannen. De likner på små kviser, men er ikke røde. De klør litt. Nuppene kommer med jevne mellomrom, for så å forsvinne helt. Har vært plaget med dette i noen år. Er litt usikker på hviken hudtype jeg har (fet t-sone, men ellers tørr). Har prøvd mange av apotekets kremer og renseserier, men ingen hjelper mot problemet. Hva er disse nuppene, og hvorfor får jeg dem? Hvilken krem og renseserie bør jeg bruke?

Kvinne, 20 år

Svar

Dette høres ut som komedoner (hudormer) både utifra lokalisasjon og utseende. Komedoner er talg og hornsubstans som tilstopper utførselsgangen fra talgkjertelen. Kviser og komedoner skyldes hormonpåvirkning. Komedoner kan arte seg enten som små hvite nupper (whiteheads) eller sorte prikker (blackheads).

Behandling:
Hvis du ønsker å prøve noen produkter uten resept kan du forsøke dette:
1.Basiron, Brevoxyl og Panoxyl. Dette er akne produkter som inneholder benzoylperoxid. Disse produktene vil motvirker kviser ved at det reduserer mengden med bakterier i huden og gjøre at du flasser av litt av slik at komedonene også løsner.
2.Salicylgel fra ACO. Dette er en gele som inneholder salicylsyre. Denne syren vil kunne løsne opp tilstoppede porer og motvirke komedoner. Jeg har ingen erfaring med dette produktet.

Hvis du ønsker sikkelig effektiv behandling av komedoner må du gå til legen å få resept på ett av følgende produkter:

1.Differin gel eller krem. Dette produktet innholder adapalen og er ett syntetisk a-vitaminpreparat som motvirker kviser og komedoner på flere måter. Det medfører lett avskjelling som løsner opp komedoner og motvirker dannelsen av nye. Den motvirker også betennelse pga kviser. Normaliserer utløpet i talgkjertelen slik at den ikke går ”tett” og det danner seg nye kviser og hudormer. Dette produktet kan brukes så lenge man er plaget med kviser og komedoner. Den vanligste måten å bruke det på er å smøre det på tynt hver kveld. Bruker man for mye blir huden bare rød og irritert. Blir huden irritert kan man ta pause en dag eller to. Dette er det produktet som er mest brukt av hudleger og jeg tror dette er det produktet du ville bli mest fornøyd med. Man skal være oppmerksom på at hud blir lysømfintling når man bruker Differin så man bør bruke solkrem på dagtid og unngå sterk sol. Er huden fet er Differin gel best. Hvis huden er tørr og blir lett irritert er Differin krem best. Differin kan brukes sammen med benzoylperoxid.

2. Aberela. Dette er en a-vitaminsyre krem som har stort sett samme effekt som Differin, men det er mer irriterende, men har kanskje også litt bedre effekt på komedoner. Denne krem har også effekt på solskadet hud og rynker. Mange blir røde og irritert når den bruker den.

3. Skinoren. Dette er en krem som inneholder azelainsyre. Skinoren motvirker bakterier som danner kviser. Den motvirker også komedoner. Mange er godt fornøyd med dette produktet. Skinoren kan også brukes på ubestemt tid. Bortsett fra litt stikking og kløe rett etter påføring er det lite bivirkninger bortsett fra litt irritasjon. Skinoren brukes morgen og kveld.

Disse produktene som du kan få på resept er vesentlig billigere (under 100 kr pr mnd) og mer effektive en noen av de produktene du kan få uten resept. Det er ingen spesiell hudpleieserie jeg vil anbefale disse er dyre og har dårlig effekt på kviser og komedoner. Hvis du rengjør huden med mild såpe og bruker en lett fuktighetskrem skulle det være nok hvis du tillegg bruker Differin. Du bør helst unngå fet kremer og for mye sminke da dette kan tett igjen porene og gi deg mer komedoner. Primærlegen din kan gi deg resept på disse produktene.

Så i sammendrag tror jeg du ville blitt meget fornøyd med Differin gel eller krem til behandling av dine komedoner.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-