Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

isotretinoin og sol

Spørsmål

Hei. Jeg har gått på Isotretinoin nå i 133 dager (veier 57 kg - dosering: 40/60mg annenhver dag - totalt 6650mg til nå) og skal i teorien være ferdig om 4 dager.

Behandlingen har fungert utmerket frem til nå, men jeg opplever plutselig å få kviser igjen.. ikke voldsomt, men jeg syns det er rart at dette skal blusse opp nå i slutten av behandlingen. Jeg vil da anta at jeg egentlig burde gå på medisinen en stund til, men jeg er bekymret for solømfintligheten ettersom jeg reiser til Australia om 3 uker, så jeg ønsker å gi meg med medsinen nå.

Hva bør jeg gjøre?

Hvor lang tid tar det før huden ikke lenger er like solømfintlig? Jeg kommer selvsagt til å benytte meg av solkrem med sterk faktor men jeg er ordentlig bekymret ettersom solen er fryktelig sterk i Australia.

Kan jeg evt. begynne på medisinen igjen dersom det viser seg at jeg ikke får like stor effekt av å slutte nå?

På forhånd tusen takk for svar!

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Fint høre du er bedre i huden. Jeg får jo ikke sett deg, men svarer på spørsmålene under på generelt grunnlag.

1. Isotretinoin er den mest effektive behandling av «hardnakket» akne. Vanlig dosering er 120-150 mg/kg. Hvis man ikke er akne fri mot slutten av kur vil man vurdere å utvide behandlingen. Det er ikke uvanlig. Som jeg skjønner har du litt akne igjen, og optimalt vil være at du sakker med hudlege som behandler deg eller har en kontroll. Hvis man har gjenværende kviser vil man vurdere å utvide kuren, og flere studier indikerer at hvis man avslutter for tidlig så er risikoen for tilbakefall høyere. Dette må som du sikkert skjønner vurderes individuelt.

2. Når man slutter med behandlingen tar det et par uker før man tåler solen som før. Isotretinoin gjør at du blir letter solbrent, men medisinen er like mye brukt i Australia (hvor de også har lys hudtype) som i Norge. Det handler mest om å bruke solbeskyttelse, og betyr ikke at man kan nyte varmen eller være ute.

3. Jeg ville hørt med hudlegen før du avslutter behandlingen. Hvis det er grunn til å utvide kuren noe hos deg ville jeg prioritert det. Man kan som sagt helt fint kose seg på ferie i Australia mens man tar medisin. Dere kan da også se på etterbehandling etter kuren.

Isotretinoin er en medisin noen trenger to behandlingsrunder med. Det er fordelaktig å komme til mål første gang.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-