Hudspørsmål

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 30 år som har slitt med mild acne i flere år. Bestemte meg for å begynne med ny hudpleieserie. Denne har jeg brukt i ca 5 mnd. 3-5 kvelder i uka har jeg brukt kremen med 10% glykolsyre. Av og til i kombinasjon med peeling padsene med 10% glykolsyre. Hver morgen og kveld har jeg brukt niacinamide kremen. Etter en mnd var all acne og hudormer helt borte og huden strålte. Men nå har et nytt problem oppstått. Porene mine har blitt mye større. Oppdaget dette for første gang for ca 1,5 mnd siden og trappet derfor opp til kremen med 20% glykolsyre. Serien reklamerer for at kremene skal gjøre porene mindre og tenkte derfor det måtte gjøre susen. Brukte kremen med 20% ca 2-3 ganger i uka. De fleste kveldene blandet jeg den med 10% kremen for at ikke overgangen skulle bli for hard. Nå ser porene mine enda større ut! Det er ca 14 dager siden jeg sluttet med alle syreproduktene og porene mine er fortsatt store. Jeg er bekymret for at jeg har skadet huden min og at porene aldri kommer til å bli som før. Huden ser grovere ut. Hva har skjedd? Kommer hudteksturen min til å bedre seg med tiden? Kan jeg fortsette med glykolsyre senere? Dette er det eneste jeg har funnet som har hjulpet på min acne. Har ikke hatt synlige porer i pannen før. Hvordan kan jeg få de mindre igjen?

Kvinne 30
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Det er dessverre ingen kremer som "fjerner" porer. Porene er der slik kroppen er lagd, men de kan gjøres mindre synlig ved bruke av hudprodukter slik du har gjort. Glykolsyre og salisylsyre brukes mye i hudpleieserier. Virkestoffene gjør huden mindre talgete, og har en gunstig effekt hos de med hudormer og lett akne, som du har erfart. Du vil ikke ha skadet huden på noen måte, og hvis du ønsker å bruke glykolsyre senere kan jeg ikke se noe problem med det. 


2. En mulighet er å bytte til kremer på resept som kan hjelpe mot det samme. Mye brukt er Differin og A-vitaminsyre. De må skrives ut av lege. Isotretinoin tabletter som gjør huden mindre fet vurderes hos de med veldig seboreisk hud, men man har en viss terskel for å gi det. Det må i tilfelle vurderes av en hudlege. Azealinsyre er en tredje mulighet man kan vurdere. 


Porene dine og huden vil bli som før. Det trenger du ikke å bekymre deg for, ikke heller noen skade på huden. Jeg ville rådet deg til å oppsøke en hudlege der du bor, så får man satt opp en plan hva du bør gjøre videre. 


Håper svaret var til hjelp.