Hudkreft og porer

Spørsmål

Hei, har lest i andre svar at man ikke risikerer å utvikle føflekkreft hvis man er uheldig å klemme på en kvise som ligger ved en føflekk, selv om det ikke er anbefalt å klemme på kviser. En liten ting jeg lurer litt på: mindre talgporer, eller hudormer, som man har mange steder i huden. Disse kommer ofte ut av seg selv, eller jeg klemmer litt forsiktig ut helt overfladisk talg fra disse jevnlig. Hvis en slik talgpore ligger samme sted som litt pigmentering/fregne, og jeg klemmer ut litt talg tre, fire ganger i året; er det noen fare for å utvikle føflekkreft i en slik fregne eller pigmentering? Blir litt rødt rett etter, men normaliserer seg fort. Lurer bare litt siden en talgpore er noe mer permanent i huden, mens en kvise er mer forbigående og noe som kommer og går i forhold til en talgpore eller hudorm. Regner med at slike porer er en naturlig del av huden og sånn sett ikke skal utgjøre noen fare selv om det skulle sammenfalle med noe pigmentering eller fregne? Gjelder dette også dersom det skulle sammenfalle med føflekk, og ikke en liten svak brun pigmentering/fregne? Takker svar

Svar

Hei

1. Det er ingen fare å klemme på talgporer hva gjelder utvikling av føflekkreft. Dette gjelder også hvis de ligger i nærheten av pigmenteringer, fregner eller føflekker. Største faren med å «klemme» er risikoen for at det kan bli et lite arr.

2. Hvis man er plaget med hudormer og fet hud over tid, kan en lege vurdere å gi deg en krem med A-vitamin. Dette har en talgreduserende effekt.

Viktigste forebyggende man gjør for å beskytte huden er å ikke bli solbrent, og gjerne bruke en dagkrem med faktor på sommeren. Håper svaret var til hjelp!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-