Hardnakkede kviser

Spørsmål

Hei! Er 27 år gammel, og har gått alle behandlingssteg ifm. akne. Hatt mye i ansikt og på bryst, noe på rygg. Aldri store og smertefulle, men maange mindre/middels og veldig synlige. Begynte med diane i tenårene og flere tetracyclinkurer osvosv. effekt. Liten/ingen effekt. Brukt diane frem til i fjor, bytte til Yasmin for å se om det kunne bli bedre, ikke merket forskjell. Da jeg var 23 år fikk jeg min første isotretinoinkur. God/god nok effekt mens jeg brukte den, -2 uker jeg sluttet var det tilbake til start. Fikk kur nr. 2, det samme skjedde. Fikk kur nr. 3, men med beskjed fra hudlegen om å ta 20 mg hver 2-3 dag. Dette har gitt meg noen fine år, (ikke vært helt kvisefri, men «vanlig» og definitivt noe jeg kan leve med). Nå ble jeg tom for piller for 4 uker siden, og ser ikke ut i ansiktet. Brystet og ryggen er bra, virker som det ble kurert etter kur nr. 1, men like ille/verre i ansikt. Mine spm: Finnes det noen hvor iso ikke fungerer, selv med gjentatte kurer?? Er det mulig å fortsette å bruke 1 tbl. hver 2-3 dag, eller vil ingen hudlege skrive ut dette? Finnes det andre alt? Ps. Bivirkningene er helt ok for meg, og skal ikke ha barn før om noen år. Mvh. HJELP

Kvinne 27
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Problemstillingen du beskriver er vanlig, og noe vi ser daglig. Svarer på det punktvis under. 


1. Jeg vil anbefale deg å få tatt en hormonprøve. Dette er helt rutine, og gjøres i tilfelle der man får stadig tilbakefallende akne. Spesielt for å utelukke en tilstand som heter PCOS. 


2. Diane og Yasmin har tilsvarende effekt mot akne. De kan ha en effekt når man bruker P-pillen, men har ingen langtidsvirkning. 


3. Isotretion er den beste (og eneste) medisin som på lang sikt har høy sannsynlighet å kurere kviseplager. Jeg har ikke informasjon om hvilke dosering du har fått. En vanlig kur er rundt 150 mg/kg. Hos de fleste vil det si 400-700 kapsler. Ved residiv indikerer flere nye studier at man bør ta opp til 220 mg/kg som neste kur ved tilbakefall. I utvalgte tilfeller vil man gi 20 mg 2-3 dager i uken over tid. Hos kvinner vil en utfordring at man må ha kontinuerlig prevensjon og ta blodprøver månedlig med graviditetstest. Jeg har sett mange hvor isotretinoin i første og andre gang ikke har gitt full effekt, men en sjelden gang man trenger 3. Personlig er jeg i din alder tilhenger av å gi en høy dose som en "kur" fremfor langtidsbehandling med lav dosering. Men her finnes det ingen fasit, og det må tilpasses hver enkelt. Det utgjør ingen fare å ta isotretinoin 2-3 dager i uken. 


4. Noen ganger bruker vi medisinen spironolaktone. Den har en såkalt antiandrogen effekt, og motvirker uren hud. Den er også fosterskadelig slik som isotreitnoin, men gir mindre bivirkninger. 


Så hva bør du gjøre? 

Diskuter plan videre med hudlegen din, og jeg synes du bør følges opp med faste kontroller. Håper svaret var til hjelp, selv om jeg ikke klarer å gi klarere svar.