Diane og kviser

Spørsmål

I VG i dag (24.10) uttaler Kirsten Myhr ved RELIS Øst legemiddelinformasjonssenter at Diane er farligere enn andre p-piller og at ”Diane ikke utelukkende skal brukes som prevansjonsmiddel, som betyr permanent bruk over lang tid”.

For en del år tilbake var jeg svært plaget med kviser (akne) hovedsaklig i ansiktet. Jeg ble henvist til en hudlege og prøvde ulike preparater uten at det ga særlig resultat. Etter å ha prøvd så å si alt, begynte jeg med Roaccutan. For å kunne begynne på denne kuren måtte jeg bruke en sikker form for prevansjonsmiddel og hudlegen skrev ut resept på Diane til meg. Før dette hadde jeg aldri brukt p-piller.
Roaccutan-kuren var vellykket, og de store ”byllene” ble borte. Men siden jeg aldri ble helt fri for kviser fortsatte jeg med Diane. Jeg synes Diane var et greit preparat siden de hjelper mot kviser og mot å bli gravid (har samboer). Disse p-pillene har jeg brukt sammenhengende nå i åtte år. Jeg har aldri blitt fortalt av noen leger at dette kan være farlig.

Siden Diane har en effekt mot kviser, har jeg aldri vurdert å bytte til et annet merke. Jeg har heller aldri hatt bivirkninger av Diane.

Jeg skal innrømme at jeg ble både ble redd og skeptisk da jeg leste Kirsten Myhr uttalelser. Bør jeg skifte til et annet merke, og finnes det andre p-piller som har en positiv effekt på kviser?

Jeg skal innrømme at kvise-problemene ikke er like store i dag som de var da jeg startet med Diane. Men jeg er likevel litt skeptisk til å slutte siden jeg er redd for at kvisene skal komme tilbake.

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Diane (Cyproteronacetat og etinyløstradiol) er et hormonpreparat som er godkjent for å bruke mot akne når lokalbehandling ikke har gitt tilfredsstillende resultat. Det er og et prevensjonsmiddel. Det er ikke et førstevalg verken som prevensjonsmiddel eller kvisebehandling, men for de med kviser som samtidig ønsker en P-pille er det et alternativ. Før oppstart må man gjennom en medisinsk sjekk med regelmessige kontroller (som alle P-piller). Det er rapportert en noe høyere forekomst av blodpropp ved bruk av Diane enn andre P-piller. Dette er dog omdiskutert. I en nyere studie fant man ikke noen forskjell i blodpropp sammenliknet med andre P-piller. Det har og vært rettet spørsmål om Diane kan påvirke leveren, men dette er heller ikke helt avklart. Således sitter vi igjen med at det trolig ikke er særlig farligere enn andre P-piller, men har kanskje en noe høyere risiko for blodpropp. Legemiddelverket skriver at 13000 kvinner i Norge bruker Diane årlig, og at de totalt har fått meldt 26 tilfeller av bivirkninger, der 15 var blodpropp, og 2 med dødelig utgang. Men Diane har vært registrert i Norge siden 1981. Man skal være forsiktig med Diane hos de med kjent tendens til blodpropp i familien, de som røyker og er overvektige. Hvis man selv har hatt blodpropp skal man ikke bruke det.

Generelt anbefales det ikke at man står på Diane fast for å forebygge kviser. Det er et bedre alternativ over en kort periode for de som har uttalte kviseplager. Vi bruker også Diane mot visse former for økt hårvekst, og disse pasientene får Diane over flere år. Da du nå har gjennomgått en Roaccutan kur, og er mindre plaget med kviser enn tidligere vil jeg anbefale deg å gå over til en annen P-pille. Ingen p-piller har behandling av akne som indikasjon, men enkelte lavdose p-piller av kombinasjonstype (f.eks. Loette®, Yasmin®, Yasminelle®) har vist gunstig effekt på androgent betinget akne av mild til moderat grad. Således vil en annen ”vanlig” P-pille også ha gunstig effekt for kvisene dine. Yasmin har i noen studier vist en like god effekt som Diane i behandlingen av kviser men kanskje færre bivirkninger (slik som vektøkning og risiko for blodpropp). Men også Yasmin kan kanskje gi litt større risiko for blodpropp, men det virker noe tryggere en Diane tross alt. Yasmin kan du kombinere med lokalbehandling mot kvisene hvis du trenger dette. Det finnes flere kremer du kan bruk som kan behandle de kvisene du har igjen, og jeg tror du vil ha bedre effekt slik du har det i dag enn Diane.

Håper ikke svaret ble for medisinsk og var til hjelp for deg!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn