Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Byller/kviser på brystene- Svettekjertelbetennelse

Spørsmål

Hei, Jeg har de siste 5 mnd plagdes med byller/kviser på brystene. Mest under puppene, synes dette er svært ubehagelig og flaut.. på det ene bilde er det en «byll/kvise» som har sprukket å da renner det mye blod ut, og jeg får «hull» i huden. På andre bilde ser du merkene jeg får etter kvisene. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg plutselig har fått så mye kviser under puppene, har store bryst. Bruker str 80G, men har bestandig hatt store bryst å dette begynte først å plage meg for 5 mnd siden. Er dette en hudsykdom? Hva kan hjelpe mot dette? Jeg vasker kroppen ca annenhver dag - hver 3 dag med sensitiv såpe. Kan nevne at jeg ellers plages med acne i ansiktet men det har blitt mye bedre nå. Og kan dette komme av overvekt? da jeg vet jeg dessverre er blitt overvektig under disse coronatider og mye sofasitting..

Kvinne 23
Svar

Hei,


Forstår at dette plager deg og at du har spørsmål.

Du har lagt ved bilde som viser byller og sårdannelse til brystene dine.  Jeg synes bildene passer med hudforandringer man ser ved en hudsykdom som heter hidradenitt som er en svettekjertelbetennelse. Hudsykdommen ligner litt på akne, men har en annen årsak. Bra at du er bedre av akne i ansiktet nå.

Dette er en hudsykdom som varierer i alvorlighetsgrad og utvikling fra person til person. Utslettet er smertefullt og kan påvirke livskvaliteten.  Forandringene kommer typisk til armhuler, lysker, baken og også bryst kan rammes. Risikofaktorer for å utvikle sykdommen er arv, overvekt og sigarettrøyking. Behandlingen består i å behandle og forebygge dannelsen av nye  byller og sår. 

Forebyggende behandling er viktig. Du nevner at du er blitt overvektig, det å gå ned til normalvekt er forbundet med mindre uttalthet av sykdommen. Dette kan være vanskelig å gjennomføre alene, det er lurt å få råd fra fastlegen din mht dette. 

Behandlingen består i vaske området med bakteriehmmende såpe som inneholder klorhexidin, dette kan kjøpes reseptfritt på apotek. Andre linjebehandling krever oppløsning med antibiotika som kan smøres på, dette kan legen skrive ut. Noen få vil ha behov for antibiotika tabletter og mer avansert behandling. Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!