Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Byllelignende underhudskviser- Akne tarda

Spørsmål

Hei, jeg er en voksen kvinne som siden tidlig tenårene har slitt med akne. De første årene var det "kun" typisk tenåringsakne, men mye av det (kun i ansiktet). De siste årene har kvisene hovedsakelig bestått av byllelignende underhudskviser eller hvite komedoner. Dette har kommet og gått litt, men jeg har aldri vært kvisefri. De store underhudskvisene er kun i kjeve/hals rådet, de er vonde, klør og ser forferdelig ut. Jeg har prøvd ulike p-piller for å senke hormonproduksjonen/ akneproduksjonen, men disse gir mange andre bivirkninger. Jeg har fått flere antibiotikakurer, medisinske kremer, i tillegg har jeg prøvd utallige kremer, renser o.l. Antagelig har jeg de siste årene brukt mange titalls tusen på ansiktet mitt. Jeg har ved flere tilfeller bedt om å få undersøkt hormonnivået mitt, uten å bli hørt. Siden jeg har regelmessig menstruasjon, er lang og tynn, og ikke har unormal hårvekst blir jeg heller satt på ny antibiotikakur i stedet for å ta en blodprøve for å sjekke hormonnivået. Jeg er nå så fortvilet og rådvill at jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Dette går på psyken løs og jeg er lei av å ikke bli tatt seriøst av legene jeg har møtt. Hva kan jeg gjøre/forlange av legen min? Hvor kan jeg søke hjelp? Håper virkelig du kan hjelpe meg.

Kvinne 31
Svar

Hei,

Jeg forstår at du er plaget! Du har vært plaget av akne siden tenårene. Du er nå voksen og svært plaget av dype akne elementer til kjevepartiet. Du har forsøkt kremer og medisinske kremer, rens, p-piller og flere ganger forsøkt antibiotika. Du lurer nå på hva du skal gjøre.

Først litt om akne. Akne er en sykdom som rammer talgkjertlene. Prosessen kan beskrives kort ved at: Hormoner påvirker talgkjertlene og talgproduksjonen øker. Det utvikler seg en forhorning over talgkjertelen. Denne forhorningen ser man som prikker (ofte sorte) i huden. I tillegg er det en endring i hudens mikrober, en vanlig hudbakterie trives ekstra godt i den talgrike huden.

Behandlingen av akne rettes mot mikrobene i huden, talgproduksjonen og forhorningen. Benzoylperoksid (Basiron) kan kjøpes reseptfritt på apoteket Reseptbelagte kremer er: Azelainsyre, A-vitamin preparater eller antibiotikaholdige kremer. Mer alvorlig akne behandles ved å bruke lavdosert antibiotika tabletter (tetracykliner). Hos kvinner kan p-piller ha effekt. Gunstige p-pille typer ved akne er Yasmin, Yasminelle og Diane.

Du forteller at du har regelmessig menstruasjon og har ikke unormal hårvekst. Dette er bra og tyder på at du har normal hormonproduksjon. Det er derfor ingen grunn til å undersøke hormonene dine.

Det høres ut som at du har en alvorlig akne, tatt din alder i betraktning kan man si du har akne tarda.

Du har brukt mye tid og penger på akne behandling. Du har forsøkt de fleste av behandlingene som er nevnt over, men det har ikke har fungert.

Jeg synes du bør få en vurdering hos hudlege. Hos pasienter med alvorlig behandlingsresistent akne vil hudlegen vurdere om det kan være aktuelt med A-vitamin tabletter (isotretinoin).

Det er viktig å være klar over at dette er en behandling som av mange oppleves krevende med jevnlig oppfølging hos hudlegen. Isotretinoin skal ikke brukes om du er gravid eller planlegger svangerskap. De aller fleste som gjennomfører behandling med isotretinoin vil oppleve en varig bedring av akne tilstanden.

Håper dette var til hjelp! Ønsker deg god bedring!