Behandling av uren hud

Spørsmål

Jeg har gått på isotretinoin nå i snart 3 måneder. Har hatt vanlige bivirkninger som tørr hud og lepper, en del eksem på armer og mage og stivhet i hælene. Men jeg har nå fått en del sprengte blodkar, spesielt rundt nese, over leppene og under øynene. Er dette vanlig å få ved bruk av iso? Har også fått en brennende følelse i ansiktet, spesielt nedre del av ansiktet. Huden er veldig ru og det gjør veldig vondt å ta på fuktighetskrem.føles også veldig stiv ut i huden.Har opplevd noe svie i huden tidlgiere i kuren, men ikke på langt nær så vondt som nå. Svir også en del på utsiden av hvert øye. Er noe rød der. Sliter generelt med sensitiv hud og rødhet til vanlig. Har også ekstremt fet hud og store mengder hudormer og store porer. Har også fått påvist perioral dermatitt i liten grad. Før jeg begynte på iso har jeg vært gjennom to runder med lymecyklin, samt epiduo. Er nok ikke den som sliter mest med store byller, men har slitt med gjennom hele 20 årene. Å nå det siste året har kvisene etterlatt seg røde arr. Fikk da stort sett bare kviser på kinn og hake parti. Etter jeg startet på iso har jeg fått svært lite kviser og foreløpig ikke opplevd noen store utbrudd. Fått beskjed av hudlege om å ta maks 2 tabletter daglig, veier 50kg. Lurer også på å ta Paracet når man går på iso? Har fått en kraftig forkjølelse og har tatt 1000mg med Paracet 3 dager på rad nå. Er dette noe man må være forsiktig med i forhold til leveren?

Kvinne 29
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. 


1. Det er ikke vanlig å få sprengte blodkar som følge av kuren. De kan fjernes enkelt med laser i fremtiden etter kuren hvis de plager deg. 


2. En brennende og sviende hud nederst i ansiktet er relativt vanlig under behandlingen. Hos de fleste skyldes det tørr hud. Hvis du har et kviseliknende utslett I området samtidig, kan man vel få perioral dermatitt også under en kur. Da vil en krem som rozex gel kunne brukes med god effekt (reseptfrit). 


https://www.oslohudlegesenter.no/perioral-dermatitt.html


3. For plagene du beskriver med kviser, fet og porete hud samt tendens til perioral dermatitt er isotretinoin den mest effektive behandlingen vi har. Det er ingen garanti, men veldig mange vil bli “kurert” eller ha betydelig mindre plager etter kuren. Det er som du skriver en behandling som gir en del plager. Doseringen med to tabletter daglig høres for meg ut som et godt valg basert på vekten din. 


4. Du kan ta paracet under kuren. Det er ingen interaksjon mellom disse medikamentene. Isotretinoin brytes ned i leveren. Det er årsaken til at vi tilråder forsiktighet med alcohol og medisiner som også brytes ned der. Paracet er e nav disse, men å ta det en ukes tid slik du beskriver er helt ufarlig. 


Håper svaret var til hjelp og at sluttresultatet blir supert!