Behandling av akne

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på over 40 som sliter med akne på begge sider av nesen, og litt nedover. Jeg har brukt Aberela/Airol i to år nå. Jeg har brukt det nesten hver dag, og det har blitt bedre. Samtidig synes jeg at effekten muligens har avtatt litt, med to-tre større akner hver tredje eller fjerde uke. Finnes det noen andre kremer som kan være verdt å prøve, eller noe i kombinasjon med Aberela/Airol? Aller helst kunne jeg tenke meg én krem for enkelthet skyld. Noe som har sterkere effekt enn det jeg bruker nå. Setter pris på om du setter opp et par alternativer, gjerne prioritert etter hva du tror vil fungere best.

Mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Aberela (gamle) og Airol (nye) er i prinsipp samme type krem. De inneholder virkestoffet tretinoin 0.05%. Det er A-vitaminsyre som har flere positive virkninger på huden. Det redusererer talgproduksjon, tendens til akne og kan trygt brukes over lang tid. 


2. Hvis kremene over ikke er tilstrekkelig finnes det alternativer. Først vil man i dag da tenke på Zalna. Det inneholder A-vitaminsyre men i kombinasjon med et antibiotium. Det brukes typisk på en periode over noen måneder, men skal ikke brukes fast i flere år. Så mer som en "kur". Epiduo er også et godt reseptbelagt alternativ som kan brukes fast over lang tid. Det inneholder A-vitamin kombinert med benzoylperoxid. 


3. Ikke alle blir bra med kremer. Da må man ta stilling til om tabletter er aktuelt. Her vil en hudlege kunne gi deg best råd. For akne plager er det mest effektive tabletten isotretinoin. Istedenfor en krem behandler det fra innsiden, og har en langtidseffektiv som hos de fleste kurerer akne plager. Kuren har en del bivirkninger så må vurderes individuelt: 


https://www.oslohudlegesenter.no/iso.html


Håper svaret var til hjelp! 
Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn