Behandling av akne

Spørsmål

Hei! Jeg bruker Lymecyclin Actavis 300mg for behandling mot kviser. Da jeg fikk disse tablettene ble det ikke diskutert noe om risikoen for antibiotikaresistens, eller hvor lenge det er forsvarlig å bruke disse tablettene. Jeg fikk også en krem som heter "Differin", som jeg skulle bruke samtidig som tablettene. Legene sa at denne kremmen var for å få best mulig effekt av behandlingen. Denne kremmen har jeg nesten ikke brukt, da jeg opplevde at huden ble veldig tørr og sensitiv. Jeg har i senere tid lest at kremmen er anbefalt, for å motvirke risikoen for utvikling av antibiotikaresistens... Jeg kan tilføye at jeg har begynt å bruke kremmen nå, men regner med at det er for sent. Mulige risikofaktorer ved bruk av disse tablettene forsvann ut av verden, da jeg såg at tablettene hadde effekt. Jeg har den siste tiden, på grunn av stort oppslag i media om riskofaktorene ved langvarig bruk av antibiotika, blitt bekymret. Jeg er dermed bekymret for sannsynligheten for å ha utviklet antibiotika-resistens. Og jeg er bekymret for hvor lenge det er forsvarlig å bruke desse tablettene. Har brukt de i 7 mnd. Som alle andre jenter, ønsker jeg å ha en vakker hud. Jeg frykter dermed tilbakefall om jeg slutter med tablettene. Hvordan vil huden min bli påvirket om jeg slutter med tablettene? Jeg er ikke så veldig plaget med de store kvisene, men av de små "innbakte", som ser ut som nupper i/under huden. Jeg har hatt veldig god effekt av behandlingen. Huden har blitt veldig mye finere, men resultatet er ikke helt optimalt endå. Dosering: 2 tabletter daglig i 4 uker, deretter 1 tablett daglig. Fikk medikamentene ved Oslo Hudlegesenter. Jeg spurte også de som jobber på apoteket om det er forsvarlig å bruke tablettene lenger, og de sa at dette ikke var noe fare. Jeg er derimot ikke helt overbevist om at dette er risikofritt. Om jeg har utviklet antibiotika-resistens; hvordan vil dette virke inn på andre typer antibiotika? Har ikke hatt noen bivirkninger. Jente, 22år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Lymecyclin (også kjent som Tetralysal) er en av de mest brukte medikamentene mot akne og uren hud. Vanlig behandlingsvarighet mot akne er 4-6 måneder avhengig av alvorlighetsgrad og respons. Behandlingen kan gjentas senere ved behov. Medisinen brukes også mot en lang rekke andre sykdommer og hudtilstander.

2. At du har tatt tabletten i 7 måneder utgjør ingen fare. Det er dog naturlig etter denne perioden å slutte med tablettene. Tetracycliner (i motsetning til andre typer antibiotika) er helt vanlig å ta over en lengre periode, så ingen grunn å bekymre seg for at dette skal ha gjort noen skade. Behandlingen vil heller ikke virke inn på evt. annen antibiotika behandling hos deg senere.

3. Det er riktig som du skriver at det er anbefalt å bruke lokalbehandling (kremer). Dette helst i kombinasjon med tablettene, samt som etterbehandling for å vedlikeholde resultat og redusere sannsynlighet for tilbakefall.

4. Differin gel er en mye brukt krem som inneholder et A-vitamin derivat (retinoid). Det er gunstig for å behandle samt forebygge akne, hudormer og fet hud. Differin gel kan brukes over en lengre periode. Virkestoffet (som andre kremer mot kviser) kan gi tørrhet som bivirkning i starten. Vanligvis vil hudens toleranse øke med tid. Et godt råd er ofte å starte med kremen 2-3 kvelder i uken, og gradvis trappe opp. Det er også viktig å tilføre huden tilstrekkelig med fuktighet (helst en tynn fuktighetskrem) samt bruke solbeskyttelse.

Så hva bør du gjøre?
Utfra beskrivelsen din høres det naturlig ut å slutte med tablettkuren. Det er også tilrådelig å fortsette med differin gel. Hvis du skulle oppleve tilbakefall av akne eller økende plager senere kan du oppsøke din hudlege igjen, så kan man vurdere effekten og evt. alternativer ved behov.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-