Akne etter sluttet med P-piller

Spørsmål

Hei, jeg sluttet på p-piller i november 2017 (og har ikke planer om å begynne med det igjen). Etter jeg sluttet har jeg vært plaget med uren hud i ansikt, på brystet og øvre del av ryggen. Før dette har jeg ikke hatt noe problemer med kviser eller lignende. Jeg har alltid brukt rens og lett fuktighetskrem. Siste årene har jeg brukt Elixir cosmeceuticals gentle cleanser og ansiktskrem Origins Make A Difference Plus + Rejuvenating Moisturizer. Jeg har også brukt samme pudder i 10 år. Jeg oppsøkte hudlege på Aleris og fikk beskjed om at jeg hadde to typer kviser og at det eneste som ville ta knekken på dette for godt var behandling med Isotretinoin (da må jeg også begynne med p-piller igjen), men siden jeg skal være i solen i sommer sa han at jeg måtte vente til jeg kom tilbake fra ferie. Kvisene kommer og går og er ikke alltid i takt med når mensen kommer. Mengde kan varier og noen har jeg klart å tørke bort med Elixir pads mot acne (denne er snart tom, da jeg har brukt den hver kveld i ca to mnd). Jeg var helt sikker på at dette var hormonelt siden jeg vet om flere som har opplevd det samme etter å slutte på p-piller. Han mente at det ikke var det, men at det kun handlet om talg prod. og at huden til folk endrer seg fra tidligere. Han har nå gitt meg epiduo gel og sagt jeg må bruke Laroche ansiktskrem lett fukt. krem. etter påføring av epi hver kveld, i tillegg også lactacyd såpe etter min vanlige rens. Det jeg lurer på er om du har noen formening om Isotretinoin? hadde det ikke vært bedre å tatt en antibiotikakur? jeg synes Iso høres veldig skummelt ut, og jeg leser at dette brukes til kraftig acne utbrudd. Jeg er veldig fortvilet og redd for at det kommer til å forverre seg hvis jeg ikke tar grep nå. Kvisene startet kanskje 1 mnd etter jeg sluttet med p-piller og var ganske bad rundt nyttår. Litt opp og ned etter det, men aldri helt kvisefri. Leser så mye forskjellig på nettet om ulike kremer, antibiotikakurer og medisiner at jeg blir helt forvirret.

Kvinne 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Det er ikke uvanlig at noen opplever akne etter de har sluttet med P-pille. Vi bruker noen ganger P-piller som del av behandling av akne. Det betyr ikke at det er noe «galt» med hormonene. Hvis mensturasjons syklusen din er uregelmessig, kan det være lurt på få tatt en sjekk på blodprøver. Dette kan også gjøres via din egen lege. 


2. Behandlingsmessig er det mange alternativer mot uren hud: 


A: Listen over kremer som brukes ved akne er lang. Hvis man ikke har tilstrekkelig effekt av en krem, vil man ofte bytte og forsøke en annen. Epiduo du har fått er ofte et førstevalg av hudleger. Den kan gjøre huden litt tørr i starten, men hvis den fungerer kan den brukes lenge. Det finnes flere andre alternativer, hvorav de på resept er de mest effektive. 


B: Antibiotika gis ofte sammen med kremer, særlig hvis akne plagene er mer utbredt eller en har dyp betent akne der kremer ikke kommer til. Antibiotika er spesielt effektivt for «gule og rød» betente akne knuter, men hjelper mindre mot fet hud og hudormer. 


C: Fet hud og hudormer kan være et grunnproblem ved akne. Her vil en hudlege vurdere isotretinoin som mulig behandling. Årsaken er at den gjør huden mindre fet, og har en langtidseffekt. Det er en kur som gir litt bivirkninger i form av tørr hud, og en må ta blodprøver underveis. Det er riktig at noen får et oppbluss i starten, men det gjelder ikke alle. Så skummelt er det ikke. Hvis dette plager deg mye ville jeg tatt en oppfølgingstime hos hudlegen etter sommeren. Beste tiden å få behandlingen er høst og vinter når solsesongen er over. Hvis du er ute etter en løsning som stort sett løser problemet er isotretinoin et godt valg. Det er dumt å lese på nett, da det finnes mye dårlig informasjon, og behandling med isotretinoin stort sett går helt ukomplisert. 


https://www.oslohudlegesenter.no/isotretinoin-roaccutan--hid-13.html


D: P-piller er jo en mulighet for deg å ta igjen, med tanke på å behandle huden. Hva gjelder P-piller under isotretinoin behandling er dette kun fordi det er fosterskadelig, og en kan avsluttet bruk av prevensjon etter kuren. 


Håper svaret over var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp!