P-piller mot kviser

Hormoner påvirker akne, derfor kan p-piller være god behandling mot kviser.

KAN GI MINDRE KVISER: P-piller kan redusere aknedannelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN GI MINDRE KVISER: P-piller kan redusere aknedannelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kviser (akne) er et utbredt problem som rammer mange i varierende grad, men visste du at p-piller kan være en god behandling mot akne for kvinner?

En kvise er en betennelse i en talgkjertel i huden. Disse kjertlene ligger i underhuden og produserer nødvendige fettstoffer som smører huden, og munner ut i de øvre delene av hårsekkene. Den største tettheten av talgkjertler finnes i ansiktet og i hodebunnen. Av og til hoper talget seg opp og det kan oppstå en betennelse i kjertelen som følge av en blokkering av utførselsgangen, og da kan man få en kvise.

Hormoner påvirker akne

Hormoner har en betydelig påvirkning på utviklingen av akne, og dette forklarer også at akneproblematikken gjerne svinger i forbindelse med menstruasjonssyklus. Dette gjelder både hormoner av typen androgener (mannlige kjønnshormoner), og østrogener (kvinnelige kjønnshormoner), hos begge kjønn.

  • Androgenene stimulerer til økt talgproduksjon i talgkjertlene, som lettere gir en blokkering av kjertlenes utførselsganger. Effekten av androgenene på utviklingen av akne, kan man lett få inntrykk av ved å se på gutter som kommer i puberteten.
  • Østrogenene har en hemmende effekt på akne - man er ikke helt sikker på mekanismen bak dette, men man tror dette på motsatt vis skyldes en hemming av talgproduksjonen, enten direkte, eller via hemming av androgenenes effekt.

Flere andre faktorer spiller også inn på utviklingen av akne, som blant annet genetikk og normale hudbakterier.

HORMONELL AKNE: Østrogen har en hemmende effekt på kviser, derfor kan p-piller være effektiv behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HORMONELL AKNE: Østrogen har en hemmende effekt på kviser, derfor kan p-piller være effektiv behandling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

P-piller

Siden hormoner spiller en viktig rolle for utviklingen av akne, kan p-piller være en effektiv behandling mot akne for kvinner. P-piller som inneholder østrogen- og progesteronlignende hormoner er tenkt å redusere androgenaktiviteten på ulike måter, med østrogenkomponenten som den viktigste antiandrogene komponenten.

Såkalte minipiller, som kun inneholder progesteronlignende hormoner, har ikke en gunstig effekt mot akne.

Ved litt uttalt akne og samtidig behov for prevensjon, kan p-piller også kombineres med annen akneforebyggende behandling. Alle ordinære p-piller er østrogen-dominante, og har således en antiandrogen effekt.

Effekten av slik behandling er godt dokumentert, og p-piller kan for mange - særlig de med milde akneplager - være nok behandling . Det er heller ikke vist en stor forskjell i effekten av ulike typer p-piller.

P-piller har dog bivirkninger, der blodpropp er den viktigste komplikasjonen, og risiko for dette sett opp mot røyking og flere andre faktorer må alltid tas høyde for av legen som foreskriver behandlingen.

VÆR FORSIKTIG: Diane ble tidligere mye benyttet mot kviser, men gir økt risiko for blodpropp sammenlignet med andre p-piller. Dessuten virker de ikke bedre mot kviser enn andre p-piller. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VÆR FORSIKTIG: Diane ble tidligere mye benyttet mot kviser, men gir økt risiko for blodpropp sammenlignet med andre p-piller. Dessuten virker de ikke bedre mot kviser enn andre p-piller. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

P-piller med anti-androgener

Det finnes prevensjonsmidler som inneholder østrogener og anti-androgener. Diane er en slik type p-pille, og kan brukes til behandling av moderat til alvorlig akne forbundet med spesiell følsomhet for androgener.

Dette medikamentet skal dog kun brukes hvis lokal eller systemisk behandling mot akne ikke har vært vellykket.

Grunnen til at man er forsiktig ved bruk av dette prevensjonsmiddelet er blant annet at Diane gir en økt risiko for blodpropp sammenlignet med bruk av andre p-piller. (3)

Andre alternativer finnes

Det finnes mange måter å behandle kviser på avhengig av alvorlighetsgrad, og noen ganger er det tilstrekkelig med enklere metoder. Hvis man likevel trenger et prevensjonsmiddel, og også er plaget med kviser, kan p-piller imidlertid være et godt alternativ for mange kvinner.

Kilder:

Revisjon av Rune Erlandsen, lege, 06.03.19. Kilder ved revisjon: 1) UpToDate, Hormonal therapy for women with acne vulgaris 2) Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA, Garner SE. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 6. Art. No.: CD004425. DOI: 10.1002/14651858.CD004425.pub5. Healthline 3) Legemiddelverket om Diane

Denne saken ble opprinnelig publisert av Roar Pedersen, lege, 30.10.2008

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer