Maskne er et nytt begrep i forbindelse med Covid-19 epidemien.
Hva er maskne?
Maskne er betegnelsen på kviser og akne, eller andre hudplager, som følge av bruk av munnbind eller ansiktsmaske.
Helsearbeidere i frontlinjen har allerede følt og føler på kroppen hvordan timesvis med bruk av tette beskyttelsesmasker fører til trykk med sårhet over neserygg, kinnben, bak ører og samtidig irritasjon i huden under masken. Med utstrakt munnbindbruk i befolkningen, vil vi nok heldigvis ikke se samme problematikk som hos frontlinjen, men det er allerede flere som opplever økte hudplager under masken. Blant annet økt utbrudd av akne - eller kviser som de fleste kaller det.

Maskne er en sammenslåing av ordene maske og akne og beskriver kviseliknende hudforandringer som typisk kommer på haken, omkring munnen og nedre del av kinn - der hvor munnbindet sitter. Tilstanden har ett medisinsk navn - akne mechanica som er en velkjent tilstand blant hudleger. Mekanisk trykk som fører til akneutbrudd på grunn av varme, svette, talg og tilstoppede porer.

Alt om kviser
Før pandemien så vi denne typen akne hyppigst hos atleter eller arbeidere med beskyttelsesutstyr som hjelm og hakereim med følgende akneelementer i panne eller hake. Tilstanden er også kjent hos blant annet politi som bruker tettsittende beskyttelsesvester - som kan oppleve akne på bryst og rygg på grunn av mekanisk irritasjon.
Når det gjelder ordet maskne referer dette i hovedsak til akneproblematikk relatert til munnbindbruk, men jeg nevner også andre hudtilstander som har gjort seg gjeldende ved munnbindbruk.
Hva skjer med huden under munnbindet?
Maskebruk fører til økt fuktighet og varme under masken, samt friksjon og irritasjon mot huden som fører til tilstoppede og irriterte talgkjertler, som igjen fører til hudproblemer - alt fra hudormer, akne, sår og flassende hud til utslett og kløe. Har du tendens til sart hud, rødhet eller urenheter er du ekstra utsatt. Det gjelder å ha en best mulig hudbarriere for å beskytte huden mot den mekaniske irritasjonen fra masken.

10 årsaker til kviser
Hvilke tilstander ser man?
Har du en av de nevnte hudtilstandende fra tidligere er du ekstra utsatt.
- Akne utbrudd - Fuktig varmt miljø gir ekstra grobunn for bakterier, samt talg, olje og sminke tetter til porene. Tilstoppede porer fører til hudormer som kan være åpne (svarte komedoner) eller lukkede (hvite komedoner) og med ekstra trykk og friksjon fra masken får du irrtert talgkjertlene slik at det utvikler seg kviser som er røde og betente med pusstopper.
- Perioral dermatitt - På grunn av ubalanse i talgkjertlene kan man oppleve utbrudd av det som kalles perioral dermatitt. Dette er kviseliknende, gjerne rødt og litt flakete utslett rundt munn, og av til rundt øyne.
- Allergisk kontakteksem - dette er sjelden sett i forbindelse med maskebruk, men er rett og slett en allergisk hudreaksjon mot stoffet/tekstiler/kjemikalier brukt i masken.
- Irritativt eksem - Dette er langt hyppigere og eksemet oppstår på grunn av fuktighet, irritasjon og friksjon fra maskebruk. Har du kjent eksem fra tidligere er du mer utsatt.
- Seboreisk eksem - forverring av såkalt flasskeksem rundt nesevinger, nasolabialfurer, skjeggområdet og panne på grunn av varme, økt fuktighet og irritasjon.
- Trykkrelaterte sår - på grunn av trykk fra metallspiler og kanter på masken.
- Rosacea - kviseliknende utslett i kinn, nese, hake og panne.

7 råd for å forebygge maskne ved dagligdags maskebruk
Ta litt ekstra vare på huden med milde hudpleieprodukter i perioden med økt maskebruk.
- Følg til en hver tid myndighetens anbefalninger om bruk av munnbind. Bruker du engangsmunnbind, bør disse skiftes regelmessig i løpet av dagen for å unngå oppsamling av olje og smuss i huden. Bomullsmasker er snille for huden da de er myke og puster bedre enn andre syntetiske materialer. Bomullsmunnbind bør du skifte og vaske disse daglig. Da hindrer du også kryss-kontaminering ved å hindre berøring på stoffet som kan inneholde aerosoler fra andre.
- Dropp sminken under masken.
- Rens huden morgen og kveld med en mild, parfymefri ansiktsrens, forhør deg på apotek eller utsalgssted for hudpleie. Unngå overeksfoliering og for hyppig vasking av ansiktet, ettersom det tærer på hudbarrieren.
- Har du tendens til akne bør du bruke produkter med salisylsyre eller benzoylperoksid, salisylsyre er ofte i rens, mens benzoylperoksid kan brukes direkte på kvisene. Obs sistnevnte kan bleke tøy.
- Bruk dagkrem tilpasset din hudtype, som igjen vil bedre hudbarrieren så den er mer motstandsdyktig for fuktighet og friksjon. Det kan være lurt å se etter en tyntflytende dagkrem som ikke vil tette igjen porene, disse er ofte merket non-comedogenic.
- Bruker du sterkere produkter, som A-vitaminsyrer som kan regulere talgkjertlene og redusere tilstoppede porer - bruk disse kveldstid. Da får de tid på jobbe seg inn i huden gjennom natten.
- Har du trykkrelaterte sår kan det være lurt å bruke tilhelende kremer på såre områder på kveldstid, se etter produkter med panthenol og sink.
Får du ikke kontroll på tilstanden - anbefaler jeg deg å oppsøke lege eller hudlege. Ofte er det behov for reseptbelagte kremer eller medikamenter.

Andre årsaker?
Det er ikke sikkert at akneutbruddet forårsakes av maskebruk. Det er flere årsaker til at huden kan endre seg under pandemien. Det er holdepunkter for at mat med høy glykemisk indeks og prossesert mat kan forverre akne hos noen som er predisponert. Stress kan også påvirke hormonnivående som igjen kan forverre akne. Samt endring i døgnrytme, med senere kvelder med endrete matvaner kan også påvirke huden.
Kilder
1) AAD.org- 9 WAYS TO PREVENT FACE MASK SKIN PROBLEMS