Hudlege svarer:

Kviser og fet hud: Hvilken solkrem bør jeg velge?

Har du fet hud med kviser, er det bedre med skygge enn solkrem.

FET HUD. Her ser du hvordan porene tettes, og gir gule nupper. DUANGJAN J /Shutterstock / NTB
FET HUD. Her ser du hvordan porene tettes, og gir gule nupper. DUANGJAN J /Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er ingen tvil om at mye smøring av huden, også med solkremer, kan gi kviser (akne). Det er ikke solfakorstoffene i seg selv som er problemet, men egenskapene ved den kremen som solfaktorkjemikaliene er oppløst i.

Hudpleie er også livsstil!

Årsakene til kviser er mange, men de ulike årsakene vil ha ulik betydning i ulike faser av livet. I ungdomstiden er det hormonendringene som er viktigst, mens livsstilsfaktorer antas å ha større betydning i ung voksen alder.

Livsstil er ikke bare hvor sunt du lever, hva du spiser eller lignende, men du har kanskje ikke tenkt over at din hudhelse også blir påvirket av hva du påfører huden din av ulike stoffer.

Acne pomade

Dette er et eldre, men velkjent uttrykk , som betegner nettopp dette at mye bruk av voks i håret gir kviser i panne og tinninger. Felles for all akne er at åpningene på talgkjertlene tettes igjen, slik at kjertlene ikke får tømt seg. Dermed blir disse til betente kviser. Ulike stoffer har evne til å plugge igjen kjertlene.

Unngå visse fettstoffer hvis huden din er fet

Noen, men ikke alle, med kviser, har en fet og glinsende hud. Hvis du har en slik hud skal du være ekstra nøye med å bruke produkter som er lite fetende, og med lett konsistens. Dette gjelder både for solkrem, men også andre hudpleieprodukter.

Eksempler på stoffer du skal være ekstra nøye med å unngå er:

  • Lanolin (ullfett)
  • Petrolatum (vaselinlignende oljer)
  • Vegetabilske oljer
  • Butyl stearate (stearinsyre)
  • Lauryl alcohol (en fet alkohol fra palme og kokos)
  • Oleic acid (oljesyre fra planter, en umettet variant av stearinsyre).

Hvor mørk er huden din?

Hvis huden din er mørk, det vil si at du er rik på melanin som blokkerer sollyset, trenger du ikke beskyttende solfaktorkrem på samme måte som hvis du er lys og dermed har lettere for å bli brent. Du er nemlig utstyrt med solfaktor fra naturens side!

Litt sol er godt for helsen, blant annet ved dannelse av D-vitamin, slik at det er ikke nødvendig med solblokkering med faktor 50 for de fleste av oss, heller ikke hos de som er lyse.

Har du mye arr?

Hvis du har mye arr etter gjennomgåtte kviser, har du lettere for å bli brent på områdene med arr, og derfor må utvise mer forsiktighet med solen.

Hjelper sol mot kviser?

Kviser er en betennelsesprosess i huden, og det er ingen tvil om at soling på kort sikt har en slik dempende effekt på kviser, også fordi sollys hemmer veksten av visse mikrober som finnes i talgkjertlene. Dette må balanseres, da overdreven soling gir risiko for ulike former for hudkreft, og fremskynder aldringsprosessen i huden.

Søk skygge!

Skygge er gratis, og du sparer både huden og miljøet for en rekke kjemikalier. For deg som står på medisinsk behandling mot akne, skal du utvise ekstra forsiktighet med kremer, også solkrem, fordi at huden er mer sårbar overfor tilsetningsstoffer.

Spesielt hvis man bruker A-vitaminlignende medisiner i tablett- eller kremform, er dette viktig.

Søk råd på apoteket

Du kan ikke være din egen kjemiker, og innholdfortegnelsene på baksiden av bokser og tuber er uleselig stoff for hvermansen. Ikke gå deg vill i en jungel av markedsføring, men spør fagfolk når du kjøper produkter.

Er du miljøbevisst, kan du velge solkrem som er svanemerket. Apoteket er et slik sted der du kan få kvalitetssikret informasjon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer