Kviseprevensjon

Kviser er et utbredt problem. Men visste du at p-piller kan være god behandling mot kviser?

Kviseprevensjon

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hormoner påvirkerEn kvise er en betennelse i en talgkjertel i huden. Disse kjertlene produserer nødvendig fett til huden. Av og til hoper talget seg opp i kjertelen, og da kan vi få en kvise. Dette kan skyldes hormoner som gir økt produksjon av fettet (det er derfor jenter oftere får kviser
rett før mensen), og det kan skyldes at utførselsgangen er trang.

Normale hudbakterier spiller også en rolle for dannelsen av kviser. Noe av behandlingen som finnes går ut på å åpne slike talgkjertler. Hvis de er åpne, får du ikke kviser. Annen behandling er rettet mot bakteriene på huden.

Også mannlige hormoner
Økte mengder av mannlige kjønnshormoner (androgener) kan imidlertid også føre til flere kviser, og noen kvinner er plaget med dette. Hvis disse også trenger prevensjon, kan det være fornuftig å kombinere prevensjon og kviseforebyggende medisin i en anti-androgen p-pille.

Effekten av slik behandling er godt dokumentert, og det er to medikamenter på markedet som har en dokumentert anti-kvise-effekt: Yasmin og Diane. Diane har vært lengst på markedet, men en studie i fagtidsskriftet "Cutis" fra april 2002 viser at også Yasmin har god effekt på kviser.

Sammenlikning av Yasmin og DianeEn gruppe kvinner ble fulgt gjennom 9 sykluser, og fikk tilfeldig tildelt enten Yasmin eller Diane. Antall kviser, talgproduksjon, hårvekst og blodprøver ble studert. Kvinnene vurderte i tillegg selv sine plager, og de ble også vurdert av hudlege og gynekolog.

Det ble observert en reduksjon i gjennomsnittlig antall kviser på rundt seksti prosent. Medikamentene ble godt tolerert i begge grupper, men bivirkning i form av vektøkning ble observert hos rundt ni prosent av forsøkspersonene som brukte Diane. Tilsvarende tall i Yasmin-gruppen var rundt 2,5 prosent.

Andre alternativer finnesDet er mange måter å behandle kviser på, og noen ganger er det tilstrekkelig med enklere metoder. Hvis man likevel trenger prevensjonsmiddel og også er plaget med kviser, kan Yasmin eller Diane være et alternativ. Over til høyre kan du lese mer om kviser - vanlige, men plagsomme hudforandringer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer