Hvorfor får jeg kviser i underlivet?

Perioder med kviser og nupper i underlivet er vanlig hos både menn og kvinner og skyldes ofte trange klær eller intimbarbering.

BARBEREHØVEL: Har den noe i underlivet å gjøre? Foto: Oksana Volina / Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB
BARBEREHØVEL: Har den noe i underlivet å gjøre? Foto: Oksana Volina / Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB Vis mer

Kviser i underlivet kan være lite trivelig. Ikke bare fordi det er den intime delen av oss, men terskelen for å oppsøke lege er høyere. Her er en liten guide til hva dette kan være.

Follikulitter

Ordet kviser brukes ganske bredt om nupper som gir gul verk. Strengt tatt betegner kviser talgkjertelbetennelser i huden, vanligst i ansikt og overkropp, såkalt acne. Når det gjelder den hårbevokste delen av underlivet vårt snakker vi helst om hårrotsbetennelser, som har den faglige betegnelsen follikulitter. Men de ligner på kviser.

Hvordan ser hårrotsbetennelse ut?

Typisk er det at det rundt et hårstrå kommer en rød hevelse på 3–4 mm. Denne kan være litt øm, men klør som regel ikke. Etter hvert kommer en gul klump på spissen av hevelsen.

SLIK SER FOLLIKULITTER UT: Røde nupper med hvit topp og hår i midten. Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB
SLIK SER FOLLIKULITTER UT: Røde nupper med hvit topp og hår i midten. Sanit Fuangnakhon / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvis man tar en bakterieprøve hos legen av det gule verket, kan det av og til være oppvekst av gule stafylokokker, men ikke alltid. Slike bakterier kommer gjerne sekundært til annen irritasjon av huden. Hårrotsbetennelse er derfor ikke en farlig infeksjonssykdom, og den smitter som regel ikke.

Hår er naturlig

Det er mange årsaker til follikulitter. En viktig årsak er barbering. Menn får problemer i skjeggvekstområdet, særlig ned mot halsen, og menn og kvinner får det i underlivet. Vi er tross alt ikke skapt til å barbere oss. Hår er naturlig, og beskytter huden mot vær, vind og friksjon.

image: Hudlegens råd for barbering og midlertidig hårfjerning

Hudlegens råd for barbering og midlertidig hårfjerning

Grunnen til at barbering gir slik betennelse, skyldes både at huden ved hårsekkene riftes opp, men også at håret når det vokser ut bokstavelig talt stanger i hårkanalen innvendig.

For tette plagg, og arbeidsklær som er tilsølt med olje vil kunne gi follikulitter. Huden får rett og slett ikke puste.

Follikulitter er hyppigere hos personer, også barn, med tørr hud og eksemsykdom. Dette skyldes at mottakeligheten er større for at gule stafylokokker setter seg i hårrøttene.

Svangerskapsfollikulitt er en ikke uvanlig tilstand ved graviditet. Her er det ofte uttalt kløe, i motsetning til vanlige follikulitter. Tilstanden er mest vanlig på armer, ben og kropp, og i mindre grad underliv. Denne tilstanden går over av seg selv etter fødsel.

Hvordan unngår jeg follikulitter?

Prøv å legge merke til hva som utløser plagene dine. Hvis det er barbering må du endre barberingsteknikk, eller rett og slett la håret gro. Istedenfor å barbere deg helt glatt i underlivet, kan du la det være igjen noen millimeter hår. Det vil hjelpe. Bruker du såpe i underlivet, så pass på å bruke pH vennlig produkt. Spør på apoteket!

Har du først fått follikulitter, så vil disse gå over av seg selv, hvis du lar huden puste og hvile. Du kan også kjøpe antiseptisk såpe på apoteket, for eksempel Hibiscrub.

Betennelse i svettekjertler

En beslektet tilstand i underlivet er hidradenitis suppurativa, som er en betennelse i svettekjertlene. Her blir betennelsene mer uttalte, og hevelsene kan utvikle seg til fra ertstore til plommestore verkebyller, såkalte abscesser.

Mollusker

Mollusker er en type utvekster som forekommer hyppigere i underlivet hos personer med høy seksuell aktivitet og mange partnere. Selv om det ikke er en kjønnssykdom i tradisjonell forstand, er det virusinfeksjon i huden.

image: Klumper i kjønnsleppen: Hva er årsaken?

Klumper i kjønnsleppen: Hva er årsaken?

Kilde: Dermnetnz.org: Follikulitis