Hvor lenge har man kviser?

Forsvinner kvisene etter tenårene, eller kan kviseproblem blir mer varig?

VARIGHET: Hvor lang tid man har kviser varierer, men man snakker ofte om lengre perioder. Foto: Blue Titan / Shutterstock / NTB
VARIGHET: Hvor lang tid man har kviser varierer, men man snakker ofte om lengre perioder. Foto: Blue Titan / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du har kviser og er veldig plaget. Du har trålet internett for kremer og salver som kan hjelpe og har startet med ny "skin care routine". Du bruker mye tid og penger på dette og lurer på hvor lenge vil du egentlig ha disse kvisene?

Kviser kommer i ungdomsår

Kvisene gjør sitt store inntog i ungdomsår. Det er veldig vanlig å få kviser i ungdomsår. Rundt åtte av ti er plaget i ungdomsårene. Det er hormonene i puberteten som trigger akne

Kviseplagene blir mindre med årene

Etter hvert som du blir eldre vil hormonene stabilisere seg. Det naturlige forløpet er at når man er tretti år få plaget med kviser. Rundt tre av ti er fortsatt plaget. Altså: hos de aller fleste går ungdomskvisene over av seg selv.

Kviser som voksen

Hos noen vil kvisene vedvare utover ungdomsår. Akne i voksenår omtales som akne tarda, og er vanligst hos kvinner.

LES MER: Kviser hos voksne

Disse har størst risiko for å få langvarig kviseproblem

Det er vanskelig å spå hvem som kommer til å plages med langvarig kviser. Men vi kjenner til noen risikofaktorer for langvarig kviser:

  • Du har foreldre eller søsken som har hatt langvarig og alvorlig akne.
  • Er du jente med uregelmessig menstruasjon og/eller har du økt behåring kan hormoner spille en ekstra viktig rolle.
  • Hvor uttalt kvisene er har noe å si. Dette varierer veldig fra person til person. Noen har bare et par kviser i perioder, det andre ytterpunktet er daglig kviser der man har kviser til ansikt, bryst og rygg og det er dype kviser som kan etterlate arr. Er kvisene lite uttalt er det ganske stor sannsynlighet for at plagene vil gi seg etterhvert som du blir eldre. Hvis du har mer uttalt med kviser er det større sannsynlighet for at plagene blir mer langvarige.

Hva kan du gjøre?

Oppsummert er det vanskelig å si hvor lenge du vil være plaget med kvisene dine. Det som er viktig for deg å vite er at kvisene kan behandles effektivt og det det er ingen grunn til at du skal plages av kvisene dine, uansett uttalthet og risikofaktorer for langvarighet.

Det finnes effektiv og trygg behandling du kan bruke for å bli kvitt kvisene. Hvis du har lite uttalte kviser kan du forsøke å behandle med benzoylperoksid, som kjøpes reseptfritt på apotek Hvis dette ikke har effekt og/eller du har mer uttalte kviser, må du kontakte lege eller hudlege for å få en vurdering og oppstart med mer effektiv, reseptbelagt behandling.

Også mitt siste tips, et lite hjertesukk...

Det finnes mange tips og råd på nettet om perfekte "skin care routine" de aller fleste vil ikke ha noe for seg, og kun innebære en stor kostnad og bruk av tid.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer