Hva vet du om kviser?

Du er ikke alene dersom du synes kvisene dine er plagsomme, men vet du hvorfor du får dem? I en engelsk undersøkelse har forskere funnet ut at ungdom vet lite om hva kviser skyldes. Noen trodde til og med at det har med hvor ofte du vasker ansiktet ditt å gjøre.

Kviser er veldig vanlig blant ungdom, og 80% av ungdom får kviser før de er fylt 21 år. Det er ingen som liker å ha kviser, men det er forsket lite på hvordan det faktisk virker inn på deg. Undersøkelser tyder på at kviser kan være følelsesmessig tøft, og særlig i tenårene. Derfor er det viktig at ungdommer vet hva kviser kommer av, og hva man kan gjøre for å få mindre av det.

Vet lite
I denne undersøkelsen deltok 317 engelske ungdommer fra 14-16 år. Det viste seg at mange av ungdommene ikke visste hva kviser skyldes. Hele 25% mente at hovedårsaken var dårlig renslighet. Kviser har ingenting med urenslighet å gjøre, og de som har kviser er gjerne flinkere til å vaske ansiktet enn andre. Det er til og med noen som mener at overdreven vasking kan forverre kvisene, så det er ingen grunn til å skrubbe ansiktet for mye. Forskerne oppdaget også at 11% av ungdommene mente at fet mat var årsaken til kviser. Tidligere trodde man at kostholdet spilte en rolle for om du fikk kviser eller ikke, men dette har legene gått bort fra. Det er ingen forskere som har klart å vise en sammenheng mellom kostholdet ditt og hvor mye kviser du får.

Hvordan unngå kviser?
Mange trodde at vasking hjalp mot kviser, for 82% av de som deltok i undersøkelsen fortalte at de vasket ansiktet oftere. Halvparten drakk mer vann og 21% av de med kviser la om kostholdet sitt. De kuttet særlig ut sjokolade og fet mat. Selv om det ikke gjør noe å kutte ut usunn mat, hjelper det deg ikke i kampen mot kvisene.

Noen hadde kjøpt reseptfrie kremer på apotek. Dersom du ikke har lyst til å gå til legen, men allikevel vil gjøre noe mot kvisene dine kan du ta en tur på apoteket. Der finnes det flere kremer mot kviser, blant annet basiron, som mange hudleger anbefaler å bruke. De som jobber på apoteket vet hva du kan kjøpe, og det kan lønne seg å spørre dem. Går du til legen kan du få behandling som virker for kvisene dine.

Årsakene til kviser
En kvise er en betennelse i en talgkjertel i huden. Disse kjertlene produserer nødvendig fett til huden. Av og til hoper talget seg opp i kjertelen, og da kan vi få en kvise. Dette kan skyldes hormoner som gir økt produksjon av fettet (det er derfor jenter oftere får kviser rett før mensen), og det kan skyldes at utførselsgangen er trang. Normale hudbakterier spiller også en rolle for dannelsen av kviser. Noe av behandlingen som finnes går ut på å åpne slike talgkjertler. Hvis de er åpne, får du ikke kviser. Annen behandling er rettet mot bakteriene på huden.

Du kan få hjelp
Unge mennesker vet altså lite om kviser, og skylder på dårlig hygiene eller feil kosthold. Dette kan bidra til lav selvfølelse hvis du er plaget av kviser. Enda verre er det at slike vrangforestillinger kan hindre at du oppsøker hjelp for dine kviseproblemer. Ungdommene som hadde kviser visste like lite om årsakene til hudproblemene som de som ikke hadde kviser.

En del ungdommer undervurderte selv hvor mye kviser de hadde. Dette kan forklares med at mange synes det er ekkelt å ha kviser, slik at du ikke innrømmer det for deg selv. Det er viktig for at man skal få hjelp med det, for i våre dager er det ingen som trenger å slite med kvisene sine.

KILDE: Acne prevalence, knowledge about acne and psychological morbidity in mid-adolescense: a community-based study. British Journal of Dermatology, 2001.