Hudlege: Ikke popp kvisene!

Det kan være fristende, men resultatet blir ikke nødvendigvis slik du håpet.

IKKE KLEM! Hudlege Teresa forteller at det kan gjøre at kvisene blir vondere, varer lengre eller gir varige arr. Foto: langvarigandriano.cz / Shutterstock / NTB
IKKE KLEM! Hudlege Teresa forteller at det kan gjøre at kvisene blir vondere, varer lengre eller gir varige arr. Foto: langvarigandriano.cz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er kjempefristende å klemme ut kviser. Det kan virke veldig enkelt å poppe kvisene. Det du må vite, er at det ikke er så lurt å gjøre det! Poppingen kan gi huden din varige spor.

Popping kan gi større kviser og varige arr

De fleste blir fortvilet av å se kvisene og ønsker å fjerne dem. Mange vil prøve selv, ved å poppe dem. Det er kjempemange instruksjonsfilmer på nett om hvordan å gjøre dette best mulig. Popping kan gjøres blant annet ved å bruke fingrene eller en nål. Det er mer komplikasjoner med å poppe de dypere liggende og mest betente kvisene enn de mer overflatiske.

Popping av kviser vil kunne føre til at du presser kviseinnholdet dypere inn i huden. Dette vil kunne øke inflammasjonen og kvisen vil bli smertefull, rødere og større. Den vil faktisk synes mer. Hvis du er ekstra uheldig vil popping av kviser kunne gi en infeksjon og arrdannelse.

Som du skjønner så er popping av kviser ikke lurt. Du trenger ikke være plaget av kvisene dine! Det finnes veldig god behandling mot kviser.

Hvordan skal du bli kvitt kvisene?

Det finnes flere reseptbelagte kremer og tabletter som kan hjelpe deg å bli kvitt kvisene. Så hvis du plages, ikke start med popping, ta kontakt med legen din for å få veiledning og hjelp til oppstart av behandling.

I påvente av time hos legen din kan du forsøke midler som inneholder benzoylperoksid. Dette kan du kjøpe reseptfritt på apoteket. Benzoylperoksid hemmer bakteriene på huden, inflammasjonen og hemmer dannelsen av hudormer noe. De fleste vil tåle benzoylperoksid godt, noen kan oppleve litt hudirritasjon. Benzoylperoksid bleker tekstiler så vær obs med sengetøy og håndklær.

LES MER: Behandling av kviser

Hvorfor oppstår kviser?

Kviser kommer typisk i ungdomsårene. Det er hormoner som trigger prosessene som fører til at kvisene dukker opp. Ved kviser dannes det propper i utførselsgangene til hår- og talgkjertelen og det er økt talgdannelse. Den økte talgdannelsen gjør at en bakterie, coryonebacterium acnes, trives ekstra godt. Denne bakterien er også viktig i akne prosessen.

I tillegg er det er det en inflammasjon (betennelse som kroppen selv lager) rundt hårsekken og i talgkjertelen som ligger ved hårsekken. Hvor uttalt kvisene er varierer veldig.

LES MER: 10 årsaker til kviser (akne)

Ulike typer kviser

Det er mange forskjellige typer hudforandringer i et kviseutslett. Det er:

  • komedoner (kalles også black- white heads eller hudormer)
  • papel (den typiske rød kvisen som synes godt)
  • pustel (den hvite kvisen som også omtales som “moden kvise”)
  • nodulus (den knuteformede, større kvisen)
  • cyste (den dyptliggende store kvisen)

LES MER: Ulike typer kviser

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer