ELVEBLEST: Bilder av elveblest viser rødflammete, vablete utslett. Elveblest er et sterkt kløende utslett.
ELVEBLEST: Bilder av elveblest viser rødflammete, vablete utslett. Elveblest er et sterkt kløende utslett.Vis mer

Elveblest (urtikaria)

Elveblest-utslett kan oppstå hvor som helst på huden.

Har du noen gang fått vabler eller blemmer av ulik form, som kommer og forsvinner innen ett døgn?

Da kan det være elveblest. På de medisinske fagspråket heter utslettet urtikaria. Vablene er ofte rosa eller hvitaktige, og hever seg over huden. De fleste vablene forsvinner i løpet av få timer, og nye kommer til hele tiden.

– Elveblest er veldig vanlig. I løpet av livet vil cirka hvert femte menneske ha opplevd elveblest en eller flere ganger. Det er vanligere hos barn. De fleste får sitt første tilfelle før de fyller 30, sier allmennlege Brynjulf Barexstein, som er sjefsvarlege på Lommelegen.

Ifølge Barexstein får leger ofte henvendelser om elveblest.

– En har beregnet at cirka fire prosent av alle som oppsøker lege for en hudplage, kommer på grunn av elveblest, forteller Barexstein.

LES OGSÅ: Kviser - årsak og behandling

Klassiske tegn på elveblest

Typiske tegn på elveblest:

  • Et sterkt kløende utslett som oppstår raskt, og forsvinner helt i løpet av 24 timer.
  • Rødflammete vabler, som er følbare med fingeren, av forskjellige størrelse og fasonger.
  • Vablene sprer seg raskt over store deler av kroppen, og de kommer og går.
  • De oppstår ett sted og forsvinner vanligvis i løpet av fire timer, mens det samtidig kommer nye vabler andre steder på kroppen.
KAN UTLØSE ELVEBLEST: Små barn får ofte elveblest etter kontakt med stoffer/bestandeler av mat eller ved innånding av pollen Vis mer

Dette bør du gjøre hvis du har fått elveblest:

– Ta en antihistamintablett/allergitablett. Dersom kløen er svært plagsom, for eksempel om natten, kan du ta en av de mer «gammeldagse» antihistaminene som du blir trøtt av, slik som for eksempel Polaramin eller Vallergan. Om årsaken er kjent, er selvfølgelig første bud å eliminere det som har utløst elveblesten, råder Barexstein.

Ifølge Nhi.no kan det være nyttig å skrive ned alt man har vært i kontakt med eller spist i timene før anfall.

LES OGSÅ: 10 vanlige bivirkninger av medisin

VABLER: Bilder av elveblest viser at utslettet er vablete og rødflammet. Vis mer

Elveblest er en ufarlig tiltand

Urtikaria kan være akutt eller kronisk, og kan være allergisk og ikke-allergisk, ifølge Nhi.no. Hvis et urtikariautbrudd varer i over seks uker, kaller man det for kronisk urtikaria.

Elveblest er i seg selv uten komplikasjoner, så det en ufarlig og selvbegrensende tilstand.

– Men der finnes en beslektet tilstand, angioødem, som kan oppstå samtidig og ut fra samme mekanismer. Denne kan bli farlig dersom man får hevelser i luftveiene. Angioødem er på en måte samme tilstand, bare at det sitter dypere i huden og i underhuden, mens elveblest/urticaria er helt i hudens øverst lag, forklarer Barexstein.

Hevelsen ved angioødem kan vare i opptil tre døgn. Huden blir også mindre rød og klør ikke like mye som ved elveblest.

LES OGSÅ: Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Derfor får du elveblest

Trolig spiller immunsystemet og allergiske reaksjoner en viktig rolle, men man vet lite om mekanismen bak elveblest. 70 prosent av dem som får kronisk urtikaria og 50 prosent av dem med akutt urtikaria, klarer ikke å identifisere noen utløsende faktorer.

Yngre barn får ofte elveblest etter kontakt med stoffer/bestanddeler av mat eller ved innånding av pollen, ifølge Nhi.no.

Kulde, varme, trykk, risp, sol og vann er årsak til 10-20 prosent av tilfellene, mens medikamenter som antibiotika og NSAIDS utgjør 5-10 prosent av årsakene.

Skjulte virus- eller bakterieinfeksjoner er årsaken i 10-15 prosent av tilfellene, mens insektbitt og stikk fra bier eller liknende kan også gi elveblest.

Derfor klør feriemyggen mer