Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Solskadet hud og risiko for hudkreft

Spørsmål

Har en del solskadet hud og flere solare keratoser. I og med at jeg er hypokonder i tillegg, er jeg redd for utvikling av spinaliom. På nett ser jeg at de aller fleste blir helbredet, ja, opp mot 100 %. Prognosen faller dog noe hvis flekken er "stor". Spørsmålet er da: Hva er stor?

Mann 65
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En solar keratose er et "forstadium" til hudkreft (spinalom) som er veldig vanlig. Hvis man har en solar keratose er risikoen for at det utvilker seg til et spinalom under 0.1-0.6% på 1 år avhengig av studie man ser på. En solar keratose kan også forsvinne av seg selv. Målet med behandling er å få de vekk, og derved redusere risikoen for videre utvikling. Jeg har ikke sett noen studier på størrelse vs. risiko. 


Hvis du har fått diagnosen (som mange andre) ville jeg tilrådet deg å gå innom en hudlege regelmessig for kontroller og være nøye med solkrem. Behandlingen av solare keratoser i dag er veldig effektig. Valg av behandling avhenger av antall og utbredelse. Mest brukt er fotodynamisk behandling, kremer som Picato og Aldara samt frysebehandling. 


Håper svaret var til hjelp! 
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-