Solskadet hud og risiko for hudkreft

Spørsmål

Har en del solskadet hud og flere solare keratoser. I og med at jeg er hypokonder i tillegg, er jeg redd for utvikling av spinaliom. På nett ser jeg at de aller fleste blir helbredet, ja, opp mot 100 %. Prognosen faller dog noe hvis flekken er "stor". Spørsmålet er da: Hva er stor?

Mann 65

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En solar keratose er et "forstadium" til hudkreft (spinalom) som er veldig vanlig. Hvis man har en solar keratose er risikoen for at det utvilker seg til et spinalom under 0.1-0.6% på 1 år avhengig av studie man ser på. En solar keratose kan også forsvinne av seg selv. Målet med behandling er å få de vekk, og derved redusere risikoen for videre utvikling. Jeg har ikke sett noen studier på størrelse vs. risiko. 


Hvis du har fått diagnosen (som mange andre) ville jeg tilrådet deg å gå innom en hudlege regelmessig for kontroller og være nøye med solkrem. Behandlingen av solare keratoser i dag er veldig effektig. Valg av behandling avhenger av antall og utbredelse. Mest brukt er fotodynamisk behandling, kremer som Picato og Aldara samt frysebehandling. 


Håper svaret var til hjelp! 
Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn