Skremselspropaganda om hudkreft?

Spørsmål

Jeg er en jente på 27 år som er litt lei av å lese statistikker om hvor stor fare det er for å få forskjellige typer kreft. Leste nå nettopp at sjansen for å få hudkreft fordoblet seg hvis man soler seg i solarium. I utgangspunktet er det 200 pers under 50 som får hudkreft hvert år ( sier ikke noe om dette er type malingt melanom) Hvis dette ganges med 40 år er sjansen 0.002 % og dette fordobles altså til 0.004 % ved bruk av solarium. Er dette rett ? Skal vi bekymre oss for alt?
Jeg syns disse statistikkene er skremselspropaganda, ikke rart mange går rundt å bekymrer seg for sykdommer.

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg er helt enig med deg i at det er en kraftig fokusering på helse, risiko og sykdom. Mange vil synes at fokuseringen i media er for stor, og skaper unødig angst for sykdom. TIl en viss grad er jeg enig i dette. Helseinformasjon kan være positiv og nyttig, men også skremmende og irrelevant.
Jeg synes imidlertid det er viktig å formidle trender i befolkningens sykdomsbilde, spesielt hvis det er negative trender som man kan bidra til å snu. Overdreven soling og risiko for hudkreft er et svært alvorlig tema. Malignt melanom er en dødelig sykdom som vi enda ikke har sikker helbredelse for.Men kommer man til tidlig kan sulsten fjernes før den sprer seg.

Jeg skjønner ikke helt regnestykekt ditt, men skal forsøke å klargjøre:
De siste 50 år har forekomsten av malignt melanom (MM) økt med 50% i Norge, i Danmark med 10 ganger. MM er den mest økende kreftformen pr idag. MM er også en sykdom som i større grad enn andre kreftformer rammer unge mennesker. 25% av nye tilfeller rammer personer under 40 år. Jeg har sett ungdommer på 20 år som dør av MM. Pr år oppdages 900-1000 nye tilfeller av MM. Hyppigheten er rundt 13/100.000 for menn og 15/100.000 for kvinner.
I løpet av livet ditt har du en risiko på 1% for å utvikle MM.

MM henger sammen med eksponering for UV-stråler, og beskytter man seg er risikoen svært redusert