Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sjekk av føflekker

Spørsmål

Hei. Jeg synes det er så vanskelig å skulle se hva som er unormale føflekker. Jeg har mange små, men har en jeg har hengt meg litt opp i. Jeg husker jeg fikk den i tidlig 20 årene sånn ca. Den er en av de større jeg har, og måler kanskje 5 mm i diameter. Er veldig redd for føflekk kreft siden jeg kjenner noen som har gått bort på grunn av det (ikke familie). Jeg lurer på om du kan se på bilde av denne føflekken om det er en typisk føflekk som bør sjekkes hos lege? Den er jo rund, samtidig er den jo ikke som en helt rund sirkel.. må alle føflekker være helt runde, eller kan de være avlange feks? Vet det finnes flere kriterier man går etter for å sjekke føflekker, og har lest om de, men blir litt usikker på hva man mener med klar avgrensning mot huden? Jeg synes min er så lys i fargen at det er litt vanskelig å se egentlig hvor «linjen» går? Legger ved bilde så du kan se. Jeg er litt usikker på fargen, mener kanskje at den var litt mørkere før, men vet ikke om det bare er noe jeg innbiller meg fordi jeg har hengt meg litt opp i den.

Kvinne 30
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Det er flere ulike huskeregler hvordan man kan sjekke sine egne føflekker. Ingen av disse gir noe svar om det er noe galt med en føflekk, men er retningslinjer for når man skal oppsøke en lege for en sjekk. Mest kjent er ABCDE regelen (se linkene under). Viktigst i denne regelen er "E" - som står for endring. Når vi snakker om endring er det stort sett en føflekk som tydelig forandrer seg over noen måneder. En utfordring for en selv er å vurdere hva som er normalt og hva som bør sjekkes. Det er veldig vanlig å ha føflekker som er avlange, noe ujevne i form og farge uten at det er noe galt. Så viktigst her vil være endringer som oppfyller disse kriteriene. Helt normale føflekker kan være avlange slik du spør om. Med avgrensning mener man at det er et klart definert skille mellom føflekken og huden rundt. Generelt er lys farge et godartet tegn. 


https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/

https://www.oslohudlegesenter.no/hudkreft_home.php


Som lege er det ikke mulig å gi noen vurdering av en føflekk uten å ha sett på den ved en undersøkelse. Det er altså usannsynlig at en lys ensfarget føflekk som er avlang vil være ufarlig. Det er naturlig å bekymre seg når man kjenner noen som har hatt noe galt med en føflekk. Jeg synes du bør la legen din, eller en hudlege, ta en enkelt sjekk av huden din som rutine. Man kan da se over hele huden, og se på føflekken du har vært bekymret for. I etterkant blir det da også enklere fremover for deg å følge med på om det er noen endringer i huden. 


Håper svaret var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-