image: Opphøyet rille på langfingerneglen, Melanonychia

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Opphøyet rille på langfingerneglen, Melanonychia

Spørsmål

Hei Jeg er 53 år, har i 1,5 år hatt en opphøyet rille på langefingerneglen som nå siste måneden har fått en mer og mer tydelig farget stripe (Se bildet jeg sendte deg). Ingen smerter.

Har et par negler til med riller men ingen farge. Jeg kan ikke huske å ha klemt fingeren. Jeg synes det ser ut som at stripen også har en forgrening litt over det hvite feltet. Kan jo bli lettere paranoid av å Google.

Vitaminer, mineraler og jern er okei. Er det noe jeg bør få fastlegen til å se på?

Kvinne 53
Svar

Hei,

Du har en forandring i en negl. Bildet du har lagt ved er litt uklart, men det viser en langsgående forandring på neglen din. Forandringen er noe mørkere enn neglen din, men den er lyspigmentert. Forandringen har en regelmessig i tykkelse, og båndet er ikke veldig bredt. Det er ingen forandring i omkringliggende hud. Dette er gode tegn

Du har en pigmentforandring til neglen din, såkalt longitudinell melanonychia. Det kan komme av økt antall pigmentceller i neglsengen din, vanlige eksempler er føflekk eller lentigo. Det kan også komme av aktivering av melanocyttene. Hudsykdommer, medikamenter eller vitamin mangel er noen eksempler på tilstander som kan forårsake dette.

Bildet er litt uklart, men jeg synes forandringen på neglen din ser snill ut. Det er lurt å følge med på den som du gjør og om endringene blir ytterligere, er det lurt å kontakte fastlegen din.

Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsfoto øverst: Rytis Bernotas / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-