Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mørkebrune pigmentflekker i arr

Spørsmål

Hei, jeg fjernet en føflekk på magen for ca tre måneder siden. Den var godartet, satt kun i overflaten og hele ble fjernet. Jeg har et arr på ca 1 cm, og nå har det kommet tre mørkebrune flekker i arret. De dukket opp etter at arret var grodd, og ser rett og slett ut som små føflekker... En er litt større, mens to er mikroskopiske. De er alle «innefor» arret. De hverken klør eller gjør vondt, og har ikke vært eksponert for sol. Jeg lurer veldig på hva disse er og om de bør fjernes så fort som mulig. I mitt svangerskap og i tiden etter en del forandringer i huden som legen min har forklart at er hormonelle, blant annet litt mørkere føflekker. Jeg har veldig mange føflekker og er henvist til hudlege, men har ikke fått time om seks måneder. I slutten av august skal jeg inn til lege for fjerning av en annen føflekk, kan jeg evt se an flekkene til da eller bør jeg få de vekk med én gang?

Kvinne 30
Svar

Hei,

Det er veldig bra at du følger med på flekkene dine! 

Du har lagt ved et bilde som er litt uskarpt, men jeg ser to flekker som er brune i et arr område. Arret er etter en normal føflekk som ble fjernet helt for tre måneder siden. 


Flekker som skiller seg fra andre flekker bør undersøkes nærmere. ABCDE kriteriene kan benyttes.  Det man ser etter er A: Asymmetri: Deles flekken i to er ikke delene et speilbilde av hverandre. B: Border(begrensning): Flekken har en ujevn begrensingen til huden rundt. C: Colour (farge): Flekken er ujevnt pigmentert, det er områder som er mørke og/eller svarte. D: Diameter: Flekken er større enn seks millimeter. E: Evolution (Endring over tid). Slik det ser ut av bildet er flekkene dine små (under seks millimeter) og de ser velavgrenset ut og er  symmetrisk i formen. Det er et bra tegn!  


Du lurer på hva flekkene er og om de bør fjernes så fort som mulig.

Bildet og den informasjonen jeg har fått fra deg gjør at jeg tror at flekkene er normale pigmentforandringer og at de ikke trenger å fjernes så fort som mulig. Jeg tenker du kan vente med undersøkelse av flekkene til slutten av august når du skal fjerne en føflekk hos legen.


Fortsett å følge med på flekkene. Om de fortsetter å endre seg kan du be legen din om å se på flekkene

  

Håper dette er til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-