Laserbehandling av føflekk

Spørsmål

Hei, jeg fjernet en liten føflekk på beinet med laser for snart 2 år siden som jeg er kommet til å angre på. Jeg var på daværende tidspunkt ikke klar over hvor risikofylt denne metodikken er.
Jeg har solt meg uklokt i solarium (hvilket har opphørt nå), dette fortsatte jeg med fra det var gått 3 mnd siden fjerning.
Dette resulterte i at jeg fikk pigment i arret igjen som jeg gikk tilbake å fikk laserfjernet på ny.

Etter andre runde tok jeg sol pause på 6 måneder og resultatet ble langt mer optimalt.
Det som nå plager meg er frykten for om det enten var melanoma i utgangspunktet eller ikke, og om min skjødesløse soling kan ha bidratt til at arret ble kreftbærende før det på ny ble «zappet vekk».
Vil eventuell kreft vise i ny føflekk eller er dette nå for sent?

Overtenker jeg her nå eller kan soling av slikt arr medføre kreft?
Nå som jeg tenker over dette kommer liksom angsten kastene på meg og jeg blir skikkelig nervøs.
Beslutningen om begge behandlingene ble fattet av hudlege dersom det har betydning.

Er det noe sted man evnt kan gjenåpne arret for prøvetaking eller lignende. Jeg sliter som sagt med angst knyttet til dette og ville gjerne ha gått gjennom et slikt inngrep. Området er ca 10 cm under kneet.

Jeg kjenner lett kribling i beinet det er snakk om, men ikke primært fra stedet hvor flekken satt. Dette kan selvsagt ha sammenheng med tankene som surrer i hodet å gjøre.

Håper på oppklarende svar.

Mann 27 år

Svar

Hei! Vanligvis blir føflekker som fjernes sendt til vevsundersøkelse. På den måten kan man få et svar om det forelå hudkreft (malignt melanom). Ved laserbehandling kan man ikke etterprøve dette, men dersom hudlegen anbefalte deg slik behandling, er det heller ingen grunn til å tro at det var hudkreft i føflekken. Dessuten har det gått to år siden da og du ville nok ikke vært i live i dag om det var kreft. Alstå er det ingen grunn til å bekymre seg over at det var hudkreft. Pigmentforandringen som oppstå etter andre laserbehandling er heller ikke mistenkelig for kreft. Den er blitt borte, og det har ikke kommet tilbake noen fargeforandringer. Å skjære opp arret for å ta prøve har lite for seg dersom området ser fredelig ut uten sårdannelse eller pigmentendringer. Jeg forstår godt at man blir redd og engstelig for alvorlig sykdom og man vet at overdrevent bruk av soleksponering/solarium er farlig. Det er imidlertid viktig at man går rasjonelt frem og vurderer regelmessig de føflekkene man har. Det som er blitt gjort i ditt tilfelle har neppe noen betydning. da det var over såpass kort tid og du ikke har sett noen endring i huden