Kvise eller kreft

Spørsmål

Hei,

har hørt at stadig tilbakevendene kvise kan være tegn på en slags hudkreft, basaliom. Jeg har en liten kvise som kommer igjen og igjen på samme sted i pannen, og den inneholder talg/væske når jeg presser den ut. Kan dette være tilfelle for vanlige kviser? Eller er det tegn på noe farlig?

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Basaliom er en form for hudkreft, dette er den vanligste formen for kreft og den lar seg lett behandle. Den sprer seg aldri i blodet eller til andre steder i kroppen, og kan behandles ved å skjære den vekk, fryse den eller med en spesiell lysbehandling som heter PDT (fotodynamisk terapi). Man får ofte denne kreftformen på solutsatte steder. Ett basaliom starter ofte som en liten opphøyning i huden, gjerne rund med en perleaktig kant. Etthvert som den vokser seg større kan det bli sår i midten.

Det er ikke uvanlig at man har en kvise som kommer igjen og igjen. Når man presser og irritere på den tillegg blir den også litt betent.

Mest sannsynlig er dette en kvise eller en overaktiv talgkjertel. Basaliom er ikke farlig, men det vil gradvis og sakte vokse seg større, hos deg virker det som den forsvinner helt innimellom når du har tømt den. Jeg tror jeg bare ville ha ventet å sett det ann, hvis den blir større kan du få legen din til å ta en liten biopsi for å utelukke basaliom.

Hvis kvisen plager deg kan du forsøke Differin eller Aberela krem på den, det er a-vitaminsyre som du må få på resept av legen din.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-